Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Sto milionů z loterie firma neposlala na charitu, ale nakoupila domy

  • 98
Pracovníci finančně analytického útvaru ministerstva financí zjistili, že majitel jedné loterijní společnosti si loni za 100 milionů korun určených na charitu nakoupil nemovitosti.

Ve věci už bylo podáno trestní oznámení, informují Lidové noviny.

Hazardní firmy musely podle zákona do konce roku 2011 odvádět část zisku na charitu, média však v minulosti už několikrát popsala případy, kdy peníze šly jinam. Podle listu je to poprvé, co české úřady oficiálně připustily, že loterijní firmy si přes charitu posílaly miliony korun "domů".

"Finanční prostředky určené na veřejně prospěšné účely byly prokazatelně investovány do nákupu nemovitostí osobami propojenými s loterijní společností," píše se ve výroční zprávě finančně analytického útvaru, která byla zveřejněna v úterý. Jméno firmy analytici odmítli zveřejnit s tím, že jsou vázáni mlčenlivostí.

Popsali však systém, jakým peníze putovaly. Jako krytí sloužila občanská sdružení založená majiteli loterijní firmy.

"Rodinní příslušníci byli v jednom případě disponenty účtu čtyř občanských sdružení a v druhém případě byli manželé disponenty účtů dokonce osmi občanských sdružení s tím, že jeden z manželů byl i disponentem účtu dotyčné loterijní společnosti," uvedli pracovníci finančně analytického útvaru. Peníze si majitelé vybrali v hotovosti.

,