Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Software a jiný nehmotný majetek půjde odepsat snáz, postačí účetní odpis

  • 1
Podnikatele zřejmě čeká jednodušší postup odepisování nehmotného majetku, jako jsou počítačové programy. Sněmovna v noci při schvalování vládního daňového balíčku vypustila ze zákona o daních z příjmů daňové odpisy nehmotného majetku a podnikatelům budou stačit odpisy účetní, které budou plně daňově uznatelné.

S pozměňovacím návrhem přišel již v rozpočtovém výboru poslanec vládního hnutí ANO Jan Volný. Podle vedoucího sekce správy daní Komory daňových poradců Tomáše Hajduška jde o návrh, který komora vznesla již v červnu na jednání s ministerstvem financí.

PŘEHLEDNĚ: Co mění daňový balíček

„Nově bude platit, že účetní odpisy nehmotného majetku budou zároveň v plné výši daňově uznatelné,“ popsal již dříve Hajdušek. Podnikatel, který využívá k podnikání nehmotný majetek, což můžou být vedle softwaru třeba nehmotné výsledky výzkumu, nebude muset při výpočtu základu daně z příjmů přepočítávat účetní odpisy na odpisy daňové, které mu dovoluje zákon o daních z příjmů.

„Je ovšem i nadále nutné mít při stanovení délky odepisování na zřeteli předpokládanou dobu používání nehmotného majetku, aby tak byla dodržena zásada věrného a poctivého výsledku hospodaření. Takže určitě nebude možné, aby byly například drahé programy odepisovány během jednoho roku nebo dvou let, pokud se předpokládá jejich obvyklé používání po delší dobu,“ doplnil Hajdušek.

Spolu se zbytkem daňového balíčku to nyní dostane k posouzení Senát.

,