Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Plyn od RWE od ledna zdraží až o dvě procenta, ostatní mlčí

  • 30
Domácnosti, které odebírají plyn od RWE Transgas, si zřejmě od ledna připlatí až dvě procenta. Sdělil to mluvčí společnosti Martin Chalupský s tím, že nové ceníky firma zveřejní v úterý. Zdražení souvisí zejména s oslabováním koruny vůči americkému dolaru, za který se ropa obchoduje. Ostatní plynaři zatím nechtějí ceny prozradit.

"Očekáváme, že by mohlo dojít k mírném zdražení v řádu procent. Dovedeme si představit, že naroste cena o jedno až dvě procenta. Všechno to záleží na cenách regulovaných plateb za distribuci, které regulátor zveřejní zítra," sdělil iDNES.cz mluvčí RWE Martin Chalupský.

Ostatní distributoři zatím nechtějí o cenách mluvit. "Sdělíme to ve středu," řekl pouze Vladimír Vácha, mluvčí společnosti E.ON, která dodává plyn domácnostem v Jižních Čechách. V nejistotě jsou i odběratelé Pražské plynárenské. "V současné chvíli k tomu žádnou informaci nemohu podat," odpověděl na dotaz redakce mluvčí Miroslav Vránek.

Plyn v posledních třech měsících roku nezdražoval, loni na začátku zimy dokonce mírně zlevňoval. Do lednového zdražení u RWE se promítnou měnové výkyvy. Dolar, za který se kupuje ropa, v posledních týdnech výrazně zdražuje, což má dopad i na zemní plyn.

Plyn letos zdražoval dvakrát

Z těchto důvodů už zdražoval plyn letos ve třetím čtvrtletí. Ceny se zvedly až o šest procent. Dolar v té době stál přes dvacet korun a byl nejslabší za posledních patnáct měsíců. To se do rodinných rozpočtů promítlo zvýšením výdajů až o stokoruny měsíčně. Nyní sahá americký dolar k hranici 19 korun.

RWE Transgas zvedl ceny plynu také v dubnu letošního roku, a sice po roce a čtvrt zlevňování nebo stagnace. Pro druhé čtvrtletí zdražila surovina o necelá tři procenta.

Energetický regulační úřad ceny tarifů pro příští rok oznámí v úterý. RWE je největším dodavatelem plynu v ČR. Zásobuje přes 2,3 milionu konečných zákazníků.

,