Obchody musí odpakdy zabezpečit, ne vždy se jim to daří. Ilustrační foto | foto: Corbis, Profimedia.cz

Plus a Albert, ráj pro bezdomovce

  • 18
Existují obchody, ke kterým se vyplatí chodit zezadu – nejlépe o tom vědí bezdomovci. Prodejny Albert a Plus Discount pro ně představují ráj prošlých potravin. K tomuto zjištění dospěli redaktoři MF DNES, když objeli přes čtyřicet prodejen největších řetězců.

Většina z nich přitom přístupu k popelnicím brání. Například Tesco, Globus, Interspar, Kaufland, Lidl či Billa představují pro bezdomovce hledající zbytky jídla něco na způsob opevněného hradu. K popelnicím velkého hypermarketu se nedá vůbec dostat, celý zadní prostor bývá oplocen.

U menších obchodů tak přísné podmínky nepanují – zatímco u Penny Marketu nebo Lidlu sice popelnice jsou, ale většinou jen se špinavými obaly od potravin, u Plusů a Albertů lze najít nabitější kontejnery. Z jedenácti Plusů, které MF DNES objela, našli redaktoři v pěti z nich vyhozené potraviny, podobně to vypadalo u tří Albertů v Praze.

Už jenom tím, že k popelnicím s prošlým zbožím může kdokoliv přijít, porušují prodejny zákon. "Obchod musí zabezpečit odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem,“ říká Petr Havelka z České inspekce životního prostředí, která má kontrolu části odpadků na starosti.

"Ano, víme o tom. Bohužel v některých našich prodejnách není v současné době technicky možné zajistit prostor, kde se nacházejí popelnice, před vniknutím cizích osob,“ říká k tomu Libor Kytýr, mluvčí Aholdu provozujícího Alberty a Hypernovy. Na změně podle něj usilovně pracují. Plus Discount se k žádné otázce minulý týden nevyjádřil.

Problémy Plusu jsou podle informací MF DNES čerstvého data. Až do června chlazené a mražené zboží do jeho prodejen zavážela společnost Hopi. Ta přitom sbírala i prošlé potraviny tohoto druhu a starala se o jejich likvidaci.

Plus však letos od léta rozšířil sklad o část s chlazeným a mraženým zbožím a nově si začal zajišťovat i jejich rozvážení. Tím vyvstal problém, co s odpady. Řetězec ho vyřešil rázně. Tam, kde to šlo, zdvojnásobil počet popelnic anebo počet odvozů odpadků. "Je to řešení na neurčito,“ říká jeden ze zdrojů informovaný o potížích.

Sliby a úspory
Plus je příkladem diskontu šetřícího na všem. Skoro v každém záměru o postavení nové prodejny, který schvaluje krajský úřad, však slibuje něco jiného: "Potraviny s prošlou záruční lhůtou budou shromažďovány v plastových nádobách a poté odváženy a likvidovány specializovanou firmou.“

Pro znepřístupnění popelnic s prošlými potravinami najdou odborníci mnoho důvodů.

"Po konzumaci odpadu a prošlých potravin je takový průjem tím nejmenším rizikem. Může dojít i k závažným otravám,“ říká Josef Duben, mluvčí Veterinární správy, jednoho z úřadů, který odpadky kontroluje.

I zapáchající popelnice se spoustou potravin jsou však lepším způsobem likvidace, než jaký používala jedna z prodejen Julia Meinla. Než by salám vyhodila, tak ho raději „oživila“ a prodala. - více zde