OKD plánuje prodat svých téměř 45 tisíc bytů

  • 13
Těžební firma OKD chce prodat svých téměř 45 tisíc bytů. České televizi to včera řekl finančník Zdeněk Bakala, který je spoluvlastníkem OKD prostřednictvím koncernu Karbon Invest (KI). „Za tři roky budete vědět, jakým způsobem a kdy si budete moci byt koupit,“ uvedl.

Podle privatizační smlouvy přitom noví majitelé nesmějí byty pět let prodávat, s výjimkou prodeje do vlastnictví současných nájemníků.

OKD vlastní byty v Ostravě, Havířově, Karviné, Orlové a Frýdku-Místku. Nejnižší průměrná cena bytu 3+1 je na Karvinsku a činí podle informací realitních kanceláří 300 tisíc korun. Celkový výnos z prodeje by tak v ideálním případě mohl překročit 13 miliard korun. Vzhledem k tomu, že velikost bytů je různá a že jde o tak velké množství bytů, by ale skutečná cena na trhu byla zřejmě nižší.

Bakala svůj plán představil starostům Karvinska s tím, že zatím není jasné, jestli se budou byty prodávat jednotlivě, nebo jako celek jedinému kupci.

Prodej bytů zvažovala společnost OKD už před dvěma lety, nakonec však od svého záměru ustoupila. „Pokud by se prodej bytů uskutečnil, zcela jistě by se odrazil v nadcházejících jednáních o prodeji minoritního podílu státu v OKD,“ uvedla tehdy mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Říhová. Stát prodal svůj menšinový podíl v OKD za 4,1 miliardy.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Zdeněk Bakala reprezentuje kyperskou investiční skupinu RPG Industries, která vznikla účelově pro získání největších tuzemských dolů OKD. Ty společnost ovládá prostřednictvím skupiny Karbon Invest, kam kromě OKD patří například Metalimex, Českomoravské doly, Kovona Karviná a VOKD.

Proti postupu státu při loňském prodeji státního menšinového podílu v OKD společnosti KI podala před několika dny stížnost finanční skupina Penta.