Diskuze

Souboj o odpadky. Ministerstvo řeší, jestli zachovat monopol v třídění

Firmy Ekovedic, Rema či Eko-dual by chtěly organizovat sběr tříděného odpadu do barevných popelnic. To má však od roku 2002 pod palcem výhradně společnost Eko-kom. Ekovedic požádal před dvěma lety ministerstvo životního prostředí o autorizaci. Resortu se ale příliš nechce pouštět do oboru konkurenci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V Praze o třídění ze strany úřadů moc zájem není. Kontejnerů je málo, stále jsou přeplněné, zejména na plasty a papír, na plechovky jich je minimum, takže se skoro netřídí. Prý se využijí jen PETky a ostatním se jen reguluje teplota hoření ve spalovně.

0 0
možnosti

Nevím jak u vás, ale u nás na Praze 11 je vše OK. Kontejnery na tříděný odpad přímo před domem, vyvážené 3x týdně. Minulý týden nově přibyl i kontejner na kovy. Dosud byl nejbližší asi 300m. Takže za mě spokojenost.

1 0
možnosti

Státní regulace je zlo!!

0 1
možnosti

Budu podporovat ten systém, ze kterého bude mít v první radě užitek životní prostředí, až pak obce, firmy, poskytovatel .... to je můj zájem občana.

Současné poplatky skryté v ceně me neruinuji.

2 0
možnosti

Třídění odpadu nefunguje. Ne v Brně. Píši to neustále. Popelnice na papír a plasty se včas nevyvážejí. Zhruba s 50 % pravděpodobností naleznete jen přeplněné nevyvezené odpadky a vámi pečlivě vytříděný odpad musíte vyhodit do popelnic na komunální netříděný odpad. V Brně jde tento odpad do spalovny, takže je i žádoucí aby zde bylo dost papíru a plastů, protože tyto dobře hoří.

Včera jsem si všiml vyvezené popelnice na plasty, tak jsem toho chtěl využít a ráno jsem svou měsíční zásobu plastů (pečlivě vytříděné všechny obaly) vzal a šel je vynést. Jaké bylo ale mé překvapení, když popelnice u nás vyvezená nebyla. Nakonec jsem musel jít asi 1 km daleko, abych nalezl onu vyvezenou popelnici.

Proč o tomto nepíší novináři? Situace kolem odpadu je trapná. Většina lidí ekologicky smýšlí, ale politici to vnímají jako obtíž. Snaží se ušetřit kde mohou, protože mají úplně jiné zájmy co s našimi penězi udělat.

0 0
možnosti

Zavádějící článek - je v něm uvedena jen jedna skutečnost ze tří: ze systému EKO-KOM se peníze přerozdělují na 3 kopičky:

1. placením obcí (to jediné je v článku)

2. nákup barevných kontejnerů, které se pak obcím půjčují ZADARMO (a to jsou nemalé peníze)

3. osvěta, školení a reklama na podporu třídění (málokterá obec z rozpočtu na toto uvolní peníze).

Dle mě účelový článek pro možnou konkurenci (a zajímavé je, že jeden československý miliardář chce do tohoto byznysu také vstoupit...:-))

4 0
možnosti

Přesně, když něco v Čechách funguje a není to pod oligarchickou kontrolou, je třeba se do systému dostat, naslibovat hory doly a poté oproti slibům zdražit a rýžovat. Zatímco dnes funguje systém výhodný pro obce díky ochotě lidí třídit a stát to nic nestojí, jistě si lze představit systém, který to vše zkapitalizuje lépe (a životní prostředí bude priorita opravdu hodně hodně vzadu).

0 0
možnosti

Tady nic nejde. Pustit konkurenci do recyklačního byznysu je složité. Vykupovat Pet lahve v obchidech taky i když to jinde bez problému funguje atd. Konkurence je lepší než monopol.

0 1
možnosti

Nejprve se podívejte,kdo že sedí na životním prostředí v jednotlivých městech.Pak se jděte zeptat těchto okoteroristů,proč nejsou kontejnery všude kde to jde na veškerý sortyment odpadu??Vím co vám odvětí,že to nejde,neb nemají zdroje!!Jen pořád dokola blbé výmluvy a keci!!Proč to jde jinde a né u nás??

0 0
možnosti

Nějak se v článku nezmiňuje,že bez možnosti volby musí uzavřít s Eko komem smlouvu i firma...

3 0
možnosti

J41a86n 10K21r12b84e43c

4. 4. 2019 6:39

Dle obrázku rozpočtu jde jen na "audit, evidenci a kontrolu" (pod tím se schová cokoliv :)) 14% z 2miliard zaokrouhleně tedy cca 300mil... No dobrej business. Neříkejte mi že vlastníkem není někdo nezajímavý :)

9 0
možnosti

J35a51n 27J62í71c91h25a

4. 4. 2019 7:55

fajn, ale pokud konkurence nabizi snizit prispevky o 15%, tj. 300mil a pridat obcim 15%, tak tam ten prostor pro zisk uz moc nevidim..

1 0
možnosti