(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Sucho trápí české zemědělce, sklidí méně obilí. Řepky bude naopak více

  • 55
Sklizeň obilí bude letos o 7,5 procenta nižší než loni, zemědělci ho sklidí 6,345 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad. Naopak sklizeň řepky je poměrně vysoká. Prvotní odhad před měsícem byl ještě pesimističtější a předpokládal pokles sklizně obilovin proti loňsku o 8,2 procenta.

Podle statistiků bude očekávaná úroda třetí nejnižší za posledních deset let.  „Do značné míry je to způsobeno suchem. Navíc zažíváme už druhý suchý rok po sobě. Čísla táhne dolů hlavně nižší sklizeň pšenice ozimé, která u nás zaujímá skoro třetinu celkové osevní plochy. Přesto platí, že jsme v produkci obilovin soběstační,“ uvádí předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Pečivo a pivo nejspíš kvůli suchu podraží, roste cena pšenice a ječmene

Naopak úroda řepky meziročně stoupne o 12,3 procenta na 1,287 milionu tun. Předchozí odhad statistiků udával nárůst o 6,5 procenta. „Osevní plocha řepky je druhá nejvyšší v historii. Odhadovaná úroda je o 141 tisíc tun vyšší než vloni. Přitom Evropa hlásí neúrodu této plodiny,“ hodnotí Renata Vodičková z odboru statistiky zemědělství ČSÚ

Letošní úroda máku by však měla být podle ČSÚ o čtvrtinu nižší než loňská, pěstitelé by ho měli sklidit 15 tisíc tun. Předpokládaný pokles produkce obilovin je způsobený jak snížením hektarového výnosu o 6,6 procenta na 5,07 tuny z hektaru, tak mírným poklesem osevní plochy. Zemědělci letos oseli o téměř procento méně polí než loni.

ČSÚ očekává meziročně nižší sklizeň pšenice ozimé, ječmene jarního i ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více se sklidí pšenice jarní, ovsa a žita. Pšenice ozimé, která je pro Česko nejvýznamnější obilovinou, se podle jejich odhadu sklidí o 8,5 procenta méně. 

U ječmene jarního, který se nejčastěji používá k výrobě piva, ČSÚ předpokládá pokles úrody o 8,6 procenta a u ozimního o 9,2 procenta. Sklizeň tritikale má podle odhadu být proti loňsku u 2,2 procenta nižší. Naopak o 5,3 procenta vyšší bude úroda pšenice jarní. Ovsa se meziročně sklidí o 1,9 procenta více a žita o desetinu více.

Společenstva mlynářů a pekařů v ČR minulý týden uvedlo, že pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

,