Edmund Phelps

Edmund Phelps | foto: Reuters

Nobelovu cenu za ekonomii získal Američan Phelps

  • 17
Nobelova cena za ekonomii má dalšího nositele. Letos se jím stal Američan Edmund S. Phelps (73). Ocenění od švédské Královské akademie věd získal za své dílo, ve kterém se zabýval vztahem mezi inflací a nezaměstnaností a volbou mezi současnou a budoucí spotřebou.

"Obojí jsou klíčové problémy v makroekonomickém výzkumu" prohlásila Akademie. Mezi inflací a nezaměstnaností existuje výměna - není možné dosahovat nízké inflace a současně nízké nezaměstnanosti, domnívali se dodnes někteří ekonomové.

Phelps ale tuto tezi vyvrátil. Dokázal, že inflace nezávisí pouze na nezaměstnanosti, ale také na tom, jaký růst mezd a cen očekávají zaměstnanci a firmy.

Podle Phelpse současná úroveň inflace ovlivňuje
očekávání vlád a firem i do budoucnosti a případná špatně utvářená očekávání o budoucím vývoji ekonomiky mohou způsobit disharmonii.

Proto je podle Phelpse v některých případech hospodářská politika z dlouhodobého hlediska neúčinná a vláda tak při svém rozhodování vždy něco musí obětovat.

Kromě toho poukázal na to, že výměna mezi inflací a nezaměstnaností může být také mezičasový problém, napsala Akademie.

Kromě makroekonomie se Phelps zajímal i o trh práce a veřejné finance. Rozpracoval také analýzu důležitosti lidského kapitálu, tedy samotných zaměstnanců, pro rozšíření nových technologií a růst obchodu.

,