Nejdražšími městy světa jsou New York a Singapur, nejvíc vyskočilo Rusko

  • 4
Inflace, růst cen energií i dopady válečných sankcí zamíchaly pořadím žebříčku nejdražších měst světa, který pravidelně zveřejňuje organizace The Economist Intelligence Unit. Hodnotí v něm nákladnost života ve 172 městech po celém světě.

Vítězí město, které nikdy nespí

New York, Manhattan

Žebříček nejdražších měst světa nově společně vedou New York a Singapur. Spojené státy mají v první desítce nejdražších měst hned tři zástupce – ještě Los Angeles na děleném třetím místě a San Francisco na osmé příčce.

Ameriku tlačí v žebříčku vzhůru sílící dolar. Také proto se i další tamní města zařadila mezi největší „skokany“ pořadím vzhůru, mezi nimi jsou například Atlanta, Charlotte, Indianapolis, San Diego, Portland či Boston.

Tel Aviv až třetí

Tel Aviv se ničím nepodobá našim představám o městě Blízkého východu. Je směsí staré Evropy, moderní Ameriky i hektické Asie.

Držitel loňského titulu pro nejdražší město, izraelský Tel Aviv, se nově propadl „až“ na třetí pozici. To však nic nemění na tom, že Izrael zůstává jednou z nejnákladnějších zemí. Například ceny jídla jsou v Izraeli podle britského Money Magazine šesté nejvyšší na světě.

„Za minimální mzdu si tam Izraelec pronajme mizerný 1+1, při tom nesmí jíst, svítit, mýt se a ještě mu chybí na zaplacení městské daně. Na vlastní bydlení nemá: už loni stouply ceny bytů v průměru o 25 procent. Třípokojový byt tam nyní vyjde na cca 22,8 milionu korun. Dalo by se tedy říci, že ceny jsou tak blízko nebe, že už nemají kam růst,“ napsala letos spolupracovnice iDNES.cz o cenách telavivských nemovitostí.

Curych, evropský šampion

Curych

Nejdražším evropským městem je na šestém místě švýcarský Curych. Jen o příčku za ním je sousední Ženeva. Devátá je pak Paříž a na dělené desáté pozici (se Sydney) reprezentuje Evropu ještě Kodaň.

Tvůrci žebříčku upozorňují, že Evropu obecně citelněji zasáhlo zdražování energií způsobené ruským vpádem na Ukrajinu a následným zastavením dodávek zemního plynu.

„Válka na Ukrajině, západní sankce na Rusko a čínská politika nulové tolerance covidu způsobily problémy v dodavatelských řetězcích, což společně se stoupajícími úroky a změnami měnových kurzů způsobilo krizi vysokých životních nákladů po celém světě,“ citovala stanice CNN Upasanu Duttovou z EIU.

Podle ní stoupaly zejména ceny paliv a energií, ale také potravin, služeb a potřeb pro domácnost.

Rusko se dere vzhůru

Lidé se prochází po Rudém náměstí v Moskvě. (9. března 2022)

Oproti loňsku se nejvýrazněji zdražovalo v Rusku. V žebříčku tedy nejvíce poskočilo duo Moskva a Petrohrad. Moskva je sice celkově 37. a Petrohrad až 73., posun byl ovšem opravdu razantní. Moskva se posunula vzhůru o 88 pozic, Petrohrad o rovných sedmdesát.

V obou případech jde podle analytiků EIU o důsledek dopadu protiruských válečných sankcí ze strany Západu.

Nejlevněji je v Damašku

Damašek, nádvoří Ummajovské mešity.

Poslední místa v žebříčku zaujímá syrský Damašek a Tripolis v Libyi. Žebříček je sestavovaný tak, že jednotlivá města získávají index, jenž je srovnává s cenovým lídrem, v tomto případě s New Yorkem. Damašek má index 11, ceny jsou zde tedy na pouhých jedenácti procentech úrovně amerického „velkého jablka“.