Křesla Amsterodam jsou nebezpečná, tvrdí sdružení dTEST.

Křesla Amsterodam jsou nebezpečná, tvrdí sdružení dTEST. - dTEST. | foto: dTEST

Matka poraněného dítěte vede s inspekcí spor o nebezpečná křesla

  • 35
Místo loutkového představení odcestoval v lednu z hradeckého divadla tříletý Lukáš rovnou do nemocnice. Křeslo, do kterého si sedl, mu useklo prst. Jeho matka se nesmířila s tím, že jsou křesla "bezpečná", jak tvrdí posudek České obchodní inspekce, a vyrazila do boje. Stojí za ní občanské sdružení dTEST.

Tragédie se stala na začátku tohoto roku. Chlapec David seděl v křesle loutkového divadla Drak v Hradci Králové a čekal na představení. Jeho matku, která byla opodál (v divadle sedí rodiče a děti odděleně), zvedl z místa řev. Když si vedle Davida sedl další hoch, křeslo Davidovi amputovalo ukazováček.

Česká obchodní inspekce označila křesla typu Amsterodam slovenského výrobce SEDASport za bezpečná. Na stejných sedávají například návštěvníci  pražského Divadla pod Palmovkou, kina Junior v Jablonci nad Nisou nebo kina v Lanškrouně. S posudkem inspekce nesouhlasí matka Iva Roflíková, která se obrátila na policii i státního zástupce, a když neuspěla, také na sdružení dTEST.

Sdružení vydalo posudek vlastní. Uvádí, že křesla jsou nebezpečná. "Mechanismus křesla funguje jako obrovské nůžky," popsala Ida Rozová ze sdružení, jež se zabývá testováním a bezpečností výrobků. Posudek zpracoval zkušební ústav z Jablonce nad Nisou.

Spor o normy
"Normu na hračky nemohli aplikovat na křesla," kritizuje Rozová oficiální posudek. Inspece však tvrdí, že norma, kterou se řídili, je naopak přísnější. Mluvčí ČOI Marek Ženkl iDNES.cz řekl, že jablonecká zkušebna testovala křesla podle špatné normy. "Přímo se v ní říká, že norma se nevztahuje na zabudované řady sedadel," sdělil Ženkl.

"I kdyby neexistovala žádná norma, tak je tu zákon o bezpečnosti výrobků a podle něj musí být všechny výrobky bezpečné. Nyní nejsou," trvá na svém Rozlová. Inspekce kvůli sporům chce, aby bezpečnost křesel posoudila ještě třetí strana.

Na místo se po neštěstí dostavila nejen obchodní inspekce, ale i zástupci firmy ze Slovenska. Společně divadlu doporučili namontovat na křesla dřevěné přepážky, které mají zajistit nadstandardní bezpečí. Sdružení si ale myslí, že rizika zranění u křesel stále jsou.