Krize amerického trhu s hypotékami se začíná projevovat i v Evropě. Akcie německých bank oslabily.

Krize amerického trhu s hypotékami se začíná projevovat i v Evropě. Akcie německých bank oslabily.

Krize hypoték v USA se přenáší do Evropy

  • 33
Krize na americkém trhu hypoték se začíná přenášet na starý kontinent a svoji první oběť si v pondělí vybrala v Německu. Kvůli nesplácení rizikových hypoték se do problémů dostal úvěrový ústav IKB a jeho šéf rezignoval. Nejistota se přenesla na celý sektor a akcie německých bank prudce klesly.

Společnost IKB oznámila rezignaci svého šéfa spolu s upozorněním, že její zisk by se mohl kvůli problémům na americkém trhu rizikových hypoték zhoršit. Hodnota akcií IKB se po tomto oznámení propadla o 18 procent.

Tato zpráva znepokojila investory natolik, že oslabila jejich důvěra v celé odvětví.

Akcie Postbank oslabily o více než pět procent, třebaže banka uvedla, že potíže rizikových hypoték ji nijak nezasáhnou. Tři procenta ztratily také akcie mezinárodní hypoteční instituce Hypo Real Estate a klesly i akcie Commerzbank a Deutsche Bank.

Investoři chtějí více informací
Investory nejvíce znepokojuje, že německé banky o velikosti svých závazků vůči americkému trhu hypoték dostatečně neinformují. "Oznámení IKB potvrzuje obavy spousty investorů z toho, že vlastně nevědí, jaký je rozsah problému," uvedl analytik firmy CreditSights Simon Adamson.

Případ tak podle něj ukazuje, jak rychle se celý problém může vymknout kontrole. Ještě před deseti dny IKB uváděla, že plán zisku pro letošní rok splní.

Německo IKB pomůže
IKB je složitými úvěrovým investicemi propojena s americkým trhem hypoték pro klienty s nižší bonitou. Jejím největším akcionářem je státní rozvojová banka KfW. Ta již naznačila, že této firmě pomůže.

Americké instituce, které se na rizikové úvěry specializují, zažívají letos sérii krachů, protože jejich klienti kvůli vyšším úrokům a poklesu cen domů přestávají být solventní.

Vynořují se tak obavy, že problémy tohoto segmentu mohou postihnout finanční sektor a následně celou americkou ekonomiku.

,