Senioři nad 65 si přednostně nově nakoupí mezi 8. a 10. hodinou.

Senioři nad 65 si přednostně nově nakoupí mezi 8. a 10. hodinou. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Platí další změna: senioři si přednostně nakoupí od 8 do 10 hodin

  • 100
Od středy platí další změna v přednostním nákupu seniorů nad 65 let. Nově si tito a handicapovaní starší 50 let nakoupí ve větších obchodech s potravinami a drogerií od 8 do 10 hodin. Na menší obchody ve vesnicích, pekárny či lahůdkářství se už omezení nevztahuje.

Senioři jsou nejvíce ohroženi koronavirovou nákazou a opatření je má chránit. Pravidla jejich nakupování vláda změnila už podruhé.

Dvě hodiny vyhrazené pro nákupy seniorů a handicapovaných už tedy nebudou mezi 7:00 a 9:00, jak tomu bylo do úterý.

Čas vláda posunula o hodinu, aby měli mezi sedmou a osmou možnost nákupu například lidé jdoucí do práce. Omezení už nebude platit v malých prodejnách do 500 metrů čtverečních prodejní plochy, což cílí především na malé obchody v obcích, kde třeba žádné další prodejny nejsou. Prodejci ale mají nařízeno seniory a handicapované při prodeji upřednostnit.

Vláda už 16. března seniorům nad 70 let doporučila, aby po dobu nouzového stavu nevycházeli, obyvatelům domovů pro seniory zakázala opouštět areál těchto zařízení. Od čtvrtka 19. března pro lidi nad 65 let vláda vyhradila dvě hodiny na nákupy, časové rozmezí pak postupně posouvala.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak je to s nákupy a otevírací dobou

Senioři jsou považováni za nejohroženější skupinu, co se týče možné nákazy novým typem koronaviru. Podle úterního prohlášení ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se přijatými opatřeními daří seniory v Česku chránit. Jejich podíl mezi nakaženými je asi 17 procent, zatímco třeba ve Španělsku je to asi 50 procent.

Podle statistické ročenky bylo v ČR na konci roku 2018 mírně přes dva miliony lidí starších 65 let.

,