Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal u Obvodního soudu pro Prahu 7. (1. listopadu 2010)

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal u Obvodního soudu pro Prahu 7. (1. listopadu 2010) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Dohnal v kauze drahých bytů nemá vyhráno. Odvolací soud případ vrátil

  • 5
Kauza luxusních bytů, které využíval bývalý šéf NKÚ František Dohnal, nekončí ani druhým osvobozujícím rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 7. Odvolací soud opět zasáhl a vrátil případ k novému projednání. Žalobce viní Dohnala z toho, že si za státní peníze dopřával nepřiměřený luxus.

Případem se tak znovu bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 7. Ten přitom na podzim roku 2011 v kauze předražených pražských bytů Dohnala podruhé osvobodil. (více čtěte zde)

S tím nyní opět nesouhlasil Městský soud v Praze. Státní zástupce muže viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Dohnalovi, který obvinění od počátku odmítá, hrozí v kauze kvůli škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení.

Dohnal z čela NKÚ odešel poté, co dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Protože byl pravomocně odsouzen, musel ve funkci skončit. (Dohnal končí v čele NKÚ)

Šéf úřadu má od státu podle zákona nárok na přiměřené bydlení. Dohnal si podle státního zástupce vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76 000 korun měsíčně. Podle žalobce nájemné převyšovalo přiměřenou částku a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze.

,