Dvě třetiny rezidence Viktora Koženého na Bahamách jsou v troskách

Dvě třetiny rezidence Viktora Koženého na Bahamách jsou v troskách | foto: MF DNES

Jsem na dně, vzkazuje Kožený policistům pátrajícím po jeho majetku

  • 20
Nemám žádný plat, žádný příjem, tvrdil Kožený u soudu v roce 2003. Nemám co skrývat. Žádná hromada zlata neexistuje, tvrdil o pět let později americkému reportérovi, který jej na Bahamách navštívil. Teď mu soudy nechaly prodat i střechu nad hlavou. Je ale Kožený skutečně na mizině?

"Buď předstírá, že nemá žádné peníze ani nemovitosti a celé je to geniální kamufláž a možná majetek někde má, ale nikdo, ani on ho nemůže využívat. Nebo skutečně nemá nic," říká nový majitel dvou třetin Koženého bahamského pozemku, který se s ním několikrát setkal. Své jméno si nepřál zveřejnit, MF DNES ale jeho identitu zná. - čtěte Kožený neplatil právníkům, v nařízené dražbě přišel o sídlo na Bahamách

"Viktor vždy říkal, že nemá moc peněz. Nikdy se ovšem nezdálo, že by mu peníze došly," všímá si americký novinář, který ho v minulosti v jeho sídle navštívil a je s ním v kontaktu.

Bahamský zajatec

Kožený je už deset let "uvězněn" v tropickém ráji na Bahamách, v uzavřené osadě bohatých Lyford Cay, na západním výběžku ostrova New Providence. Nesmí se z Karibiku hnout, je na něj vydán mezinárodní zatykač.

Životní náklady na ostrově jsou přitom dvojnásobné než například v západní Evropě, všechno včetně potravin se totiž musí dovážet.

Jitka Chvatíková. Matka Koženého. Z čeho tedy Kožený žije a z čeho platí právníky? Karibský zajatec tvrdí, že mu vypomáhá jeho matka Jitka Chvatíková (69), která má přístup k penězům údajně legálně vydělaným v Česku. Tráví půl roku se synem na Bahamách a půl roku v Monaku. Je jediným členem rodiny, se kterým se vídá.

Podle odhadů jednoho z advokátů překonaly náklady na obhajobu sto milionů dolarů. Právě kvůli neuhrazenému palmáre právníkům poslal soud 2,3 akru (0,93 hektaru) Koženého pozemku i s luxusní vilou do prodeje.

Další články o Koženém najdete zde

Není divu, Kožený si najímá jen ty nejlepší. Na klíčová jednání přilétá z Londýna Clive Nichols, jehož asi nejznámějším případem je zastupování diktátora Pinocheta proti vydání do Španělska. Na Bahamách ho zastupuje významný místní politik a právník Philip Davis.

Věřitelé chtějí přes miliardu dolarů

Kožený od jisté doby s oblibou tvrdí, že nic nemá. Věřitelé dnes žalují Koženého o vrácení celkem více než miliardy dolarů.

V ukrývání majetku byl Kožený génius, shodují se vyšetřovatelé. Co dům, co auto, akcie či bankovní účet, to jiná firma z karibských ostrovů, Kypru či Irska. Američané už v roce 1999 začali vyšetřovat a po celém světě obstavovat veškerý jeho dohledatelný "rodinný" majetek.

Rezidence Viktora Koženého na Bahamách.

Po jeho majetku pasou i Češi. "Kožený spíše peníze schová a odlákává pozornost. Vostrý (Boris Vostrý, bývalý Koženého společník, pozn. red.) má jinou taktiku, peníze přesouvá z jedné firmy na druhou," popisuje likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Zdeněk Častorál.

Kam se peníze z Česka a od amerických investorů poděly, není známo. Kožený tvrdí, že v Ázerbájdžánu, kde chtěl spolu s Američany investovat do ropy, zahučela velká část peněz na úplatcích, a také, že velké peníze prodělal na investicích do Ruska. "Když jsme začali mapovat, co tam bylo vloženo a co z toho získali, museli jsme konstatovat, že lhal," říká Častorál.

Nežádoucí soused

Zatímco věřitelé doufají, že se podaří dohledat maximum majetku a budou ho moci brzy zpeněžit, Koženého miliardářští sousedé doufají, že vetřelec z Lyford Cay brzy zmizí. Jenže s předáním do USA to nebude tak snadné.

Vydání už jednou bahamský soud zamítl, teď se čeká, jak dopadne odvolání.

Tím však nic nekončí. Prohraná strana se může odvolat k soudu vyšší instance Privy Council v Londýně. Přetahování tak může trvat ještě léta.

Věříte Viktorovi Koženému, že je na mizině?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 18. ledna 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2299
ANO
ANO 418