Jaroslav Tvrdík | foto: Michal Sváček, MAFRA

Tvrdík je znovu místopředsedou představenstva CEFC Europe

  • 176
Společnost CEFC Europe jmenovala statutární orgány. Na křeslo místopředsedy představenstva se znovu vrátil Jaroslav Tvrdík, jehož z tohoto postu nedávno odvolala J&T. Československá finanční skupina se k tomu odhodlala poté, co čínská společnost v termínu neuhradila dluhy.

K urovnání sporu došlo v pátek, kdy skupina J&T dostala od čínské CITIC Group 475 milionů eur (asi 11,5 miliardy korun), které jí dlužila čínská CEFC. J&T v tiskové zprávě k tomu uvedla, že společnost Rainbow Wisdom, která je řízená čínskou CITIC, od české banky J&T odkoupí veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC, jejíž obchodní portfolio zahrnuje společnosti z oblasti finančních služeb, průmyslu, nemovitostí, letectví, turismu a pivovarnictví. Zároveň sdělila, že krizový management dosazený J&T bude stažen.

Čínský CITIC tak prostřednictvím své dcery Rainbow Wisdom splatil 475 milionů eur, které údajně z valné části tvoří půjčka na nákup podílu v ruské Rosněfti čínským fondem CEFC. Po dokončení všech navazujících transakcí se společnost Rainbow Wisdom stane 9,9% akcionářem a držitelem perpetuitních certifikátů J&T Finance Group SE. Rainbow má později převzít akcie CEFC Europe.

Kdo je kdo

CEFC - China Energy Company Limited je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Podniká především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. 

CEFC EUROPE - je dceřiná společnost CEFC. Nejznámější tvář CEFC Europe v Česku dlouhodobě představuje Jaroslav Tvrdík, bývalý ministr obrany a bývalý šéf ČSA. Tvrdík je prezidentem Česko-čínské obchodní komory. 

CITIC Group - státem vlastněná čínská společnost. V roce 2016 se skupina umístila na 156. místě v žebříčku Fortune Global 500 s ročními výnosy 55 938 milionů dolarů. V první polovině roku 2017 vzrostl čistý zisk společnosti o 60 %, výnosy o 7,6 % a podíly o 10 %.

Rainbow Wisdom - nová firma, kterou CITIC založil pro své aktivity v Česku. CITIC Group společnost stoprocentně ovládá.  

J&T Finance Group - česko-slovenská finanční skupina, kterou v roce 1994 založili Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč.  V roce 2015 se spoluakcionářem stala CEFC China. 

Problémy CEFC trvaly několik měsíců. V únoru vyšlo najevo, že šéfa celého holdingu začaly vyšetřovat čínské úřady. Vzápětí se objevily zprávy o vysokém zadlužení CEFC. Problémy její pražské pobočky měl vyřešit čínský státní konglomerát CITIC tím, že získá 49 procent v CEFC Europe.

J&T před necelými dvěma týdny převzala její aktivity v Česku, protože dluh ve výši 11,5 miliard korun Číňané podle J&T nezaplatili v termínu. Tvrdík tenkrát na Twitteru potvrdil, že CITIC Group v dohodnutém termínu nezaplatila dluh za CEFC Europe. Zabránily tomu podle něj ale kroky J&T ze 17. května.

CEFC China reagovala oznámením, že považuje převzetí CEFC Europe a jejích aktiv v Česku skupinou J&T za nepřátelské. J&T ke změnám podle svého vyjádření přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

15. března 2018