ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Většinu insolvenčních návrhů v Česku podají advokáti, ukázala analýza

  • 0
Drtivou většinu insolvenčních návrhů v Česku podávají advokáti, zbytek neziskové organizace, vyplývá z analýzy společnosti InsolCentrum. Většinou insolvenční návrhy míří na nepodnikající muže středního věku, ukázala dále data společnosti.

Návrhy cílí zejména na muže (57 procent), věkově převažují lidé mezi třicátým a čtyřicátým rokem. Většinou jde o občany, kteří nepodnikají (72 procent), zbytek tvoří živnostníci.

„Insolvenční návrh už nemohou podávat sami dlužníci, ale akreditované společnosti – tedy takové, které jsou akreditované u ministerstva spravedlnosti. Druhou skupinou jsou regulované profese, například advokáti či insolvenční notáři. Ti insolvenční návrh podávají za úplatu ve výši čtyř tisíc korun, šesti v případě manželů,“ vysvětlila na úvod Jarmila Veselá, jednatelka společnosti InsolCentrum.

Analytická společnost InsolCentrum představila výsledky výzkumu návrhů na oddlužení, které byly u insolvenčních soudů podány v období od 1.6.2019 do 30.11.2022. Z této analýzy 80 tisíc dokumentů vyplynulo, že nejvíce návrhů na oddlužení, a to 77 procent podali advokáti, 23 procent návrhů bylo zpracováno neziskovými organizacemi.

„Neočekávali jsme tak velkou převahu advokátních návrhů oproti návrhům neziskových organizací. Zaujalo nás, kolik návrhů jsou schopni zpracovat jednotliví advokáti. Náklady na zpracování advokátních návrhů na oddlužení navíc nezatěžují státní rozpočet, protože je dlužníci hradí sami v průběhu oddlužení,“ dodala Veselá.

„Sečteme-li návrhy jednotlivých charit, tak by se tyto organizace jako celek umístily na prvním místě. Přitom se zabývají zejména zdravotní péčí pro nemocné a dluhové poradenství poskytují jako okrajovou činnost. Jejich výsledky pro nás představují příjemné překvapení,“ dodává Veselá.

InsolCentrum se pokusilo ve své analýze zjistit, jaké náklady si insolvenční návrhy vyžadují od neziskových informací. „Insolvenční návrhy advokátů státní rozpočet nezatěžují. U neziskových organizací jsou jejich náklady hrazeny z různých zdrojů. Nikde jsme ale nenašli informace tohoto charakteru,“ vysvětlila Veselá s tím, že se pokusily alespoň orientačně načrtnout, na kolik činnost spojená s dluhovým poradenstvím a s insolvenčními návrhy přijde. U Poradny při finanční tísni to celkově za roky 2019 až 2022 bylo orientačně přes 37 milionů, u Člověka v tísni přes 607 milionů.

Na odhad společnosti InsolCentrum reagoval za Člověka v tísni expert na dluhovou problematiku, Daniel Hůle. „Náklady na dluhové poradenství společnosti Člověk v tísni v žádném případě nečiní 600 milionů a i v rámci programu Dluhové poradenství tvoří příprava insolvenčních návrhů zhruba sedm procent naší činnosti. Vedle toho zastavujeme nezákonné exekuce, řešíme dětské exekuce, zneplatňujeme nezákonné úvěrové smlouvy, pracujeme s lidmi, kteří nemají internet a po telefonu si pořádně nic neumí zařídit,“ uvedl Hůle.

„Naproti tomu zmíněná Poradna při finanční tísni pracuje s lidmi v naprosté většině distančně, protože má prostě vzdělanější klientelu. Ostatně mnoho let jsme s Poradnou spolupracovali, oni nám přenechávali složité případy, my jim jednodušší,“ uvedl Hůle.