Lubomír Lízal

Lubomír Lízal | foto: Petr Topič, MAFRA

Evropa si na sebe šije zelenou svěrací kazajku, říká ekonom

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Svět se snaží vypořádat s pandemií, mezitím však vyrostly další hrozby. S oživením začaly skoro všude rychle růst ceny, inflace prosakuje z mnoha stran. A podle všeho hned tak nezmizí. „Ekonomika je ve vleku zelených závazků a případně dalších politických rozhodnutí, měnová politika dokáže reagovat až následně,“ říká šéf Expobank CZ a bývalý centrální bankéř Lubomír Lízal.

Ve světě i v Česku se vedou debaty, zda tu vyšší inflace zůstane dlouhodobě, či zda jde jen o krátkodobý výkyv. Co myslíte?
S ohledem na zdroje inflace se obávám, že to není dočasný jev. Některé cenové tlaky sice částečně poleví. Třeba kombinace veřejných výdajů v boji proti čínské chřipce a nadcházejících voleb. Dluhy ale bude třeba jednou zaplatit a to se nejspíš neobejde bez zvýšení daní, což se opět projeví ve vyšší inflaci. Pak je tu celosvětový problém s růstem nákladů. Část zboží prostě není, nebo je drahé. Doprava stojí násobně víc. Mluví se o tom, že firmy budou chtít část výroby přitáhnout zpátky. Pokud se to stane, přinese to bezpečnější dodávky, ale s tím i vyšší ceny, protože se budou vracet do zemí, kde jsou vyšší náklady, například na mzdy.

Ekonomika je ve vleku zelených závazků a případně dalších politických rozhodnutí, měnová politika dokáže reagovat až následně.

Lubomír Lízalšéf Expobank CZ

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se