Evropa se brání tričkům z Číny

  • 6
Evropská unie přeci jenom začne s Čínou jednat o jejích dovozech. Komisař pro obchod Peter Mandelson v úterý navrhl zahájit s Pekingem okamžité konzultace. Ty by měly vést k omezení dovozu dvou z devíti zkoumaných položek, a to triček a lněné příze.

Nové kroky oznámil Mandelson na tiskové konferenci po návštěvě Číny.

Čína nyní bude muset podniknout u tohoto zboží rychlý a účinný zásah. Jinak bude podle dohodnuté procedury v rámci Světové obchodní organizace (WTO) moci Evropská komise navrhnout dočasné omezení dovozů z Číny, uvádí se ve sdělení EU.

S jednáním s čínskými představiteli je komisař spokojen. "Jsme spokojeni se spoluprací, jasným uznáním problému a se smyslem pro zodpovědnost, jak je prokázaly čínské úřady," řekl Mandelson.

Restriktivním opatřením se přitom Mandelson až dosud bránil s tím, že Unie nemá dostatečné množství dat, které by nutnost přiškrcení importů dokazovalo. K odbourání dovozních kvót, a tedy růstu čínských dovozů, došlo k 1. lednu 2005. Podle dřívějších údajů se čínské importy do Evropy zvýšily o 50 až 500 procent.

Čína nicméně poukazuje na svou snahu zabrzdit růst vývozu textilu. Podle čínského ministerstva zahraničí se celkový čínský export do Evropské unie v prvním čtvrtletí zvýšil o 34 procent, zatímco vývoz textilu stoupl pouze o 24 procent. Opatření proti čínskému textilu chystají i Spojené státy.

Některé země EU si stěžují, že levný textil z Číny ničí jejich textilní průmysl. Mezi nimi je i Česká republika, kde podle českých výrobců příliv levného čínského textilu ohrozí až třetinu ze 120 tisíc pracovních míst v odvětví.

Evropská komise zahájila minulý měsíc vyšetřování u devíti položek dováženého čínského textilu a oblečení. - více zde

,