Pokladní systém Dotykačka. | foto: iDNES.cz

EET děsí řemeslníky. Někteří raději zváží penzi nebo systém obejdou

  • 167
Třetí a čtvrtou vlnu elektronické evidence tržeb, která odstartuje na jaře 2020, zatím podnikatelé vyhlížejí s největší skepsí. Vyplývá to z průzkumu, který minulý týden provedl dodavatel pokladen Dotykačka mezi dotčenými profesemi.

„Značná část kadeřnic funguje s nůžkami a papírovým diářem. Obsluha pokladního systému je upřímně děsí,“ shrnul dojem z výsledků průzkumu výkonný ředitel Dotykačky Petr Menclík. Podle něj s vydáváním účtenek restauratéři počítali, pro řemeslníky, kterých se EET dotkne příští rok, to však bude větší oříšek.

Někteří z nich dokonce v průzkumu uvedli, že zvažují ukončení činnosti nebo obcházení systému. Druhé zmíněné ale Dotykačka kvůli kontrolám a následným sankcím nedoporučuje.

Nevole k EET se týká hlavně starších řemeslníků. „Mluvili jsme s několika instalatéry a elektrikáři na hranici důchodového věku, kteří dokonale rozumí svým oborům, ale zamrzli u tlačítkových telefonů a mají pocit, že i aplikace ve smartphonu bude zcela nad jejich možnosti, tudíž kvůli EET zvažují odchod do důchodu,“ doplňuje Petr Menclík.

Dotykačka je poskytovatelem řešení a služeb v oblasti pokladních systémů pro malé a střední podnikatele. Vznikla v roce 2015 a v současnosti je jedním z evropských lídrů na trhu moderních pokladních systémů. Obchodní zastoupení má kromě České Republiky v Polsku a Německu.

Rozšíření elektronické evidence tržeb schválili poslanci minulý pátek. Rozšíření bude platit například pro kadeřníky, truhláře, sklenáře, malíře pokojů, lékaře, advokáty nebo pro podnikatele v zemědělství. Povinnosti elektronicky evidovat tržby se vyhne předvánoční prodej kaprů.

O třetí a čtvrté vlně EET měli poslanci jasno už v červnu, kdy je však Senát vetoval. Nyní, po úspěšném přehlasování veta, tak zákon čeká jen na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Ministryně Schillerová komentuje schválení třetí vlny EET (červen 2019):

7. června 2019