Analytici krok České národní banky očekávali.

Analytici krok České národní banky očekávali. | foto: Profimedia.cz

ČNB zvýšila odhad růstu ekonomiky na 4,7 procenta, úrokové sazby nezměnila

Česká národní banka nepřekvapila a ponechala stejně jako v březnu úrokové sazby beze změny. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává 3,75 procenta. Co zvýšila, je odhad růstu ekonomiky. Předpokládá, že poroste tempem 4,7 procenta z předchozích 4,1 procenta.

Příští rok ekonomika podle ČNB poroste pouze čtyřprocentním tempem, původně odhadovala růst ekonomiky v roce 2009 o 4,6 procenta.

Nová prognóza centrální banky nejprve počítá se stabilními tržními úrokovými sazbami a jejich následným poklesem ještě letos. V příštím roce by sazby měly být stabilní, řekl novinářům guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Sazby se zvedaly naposledy v únoru o čtvrt procentního bodu. Důvodem byly nepříliš povzbudivé inflační vyhlídky před aktuálním kurzem koruny. Česko má ale přesto stále nejnižší úrokové sazby v celé Evropské unii

V dalších měsících by se situace právě díky klesající inflaci a silné koruně podle analytiků neměla měnit. Rozhodující je ale to, jak se české ekonomiky dotkne krize amerického hospodářství.

,