Čína - Čína - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čína zkracuje uzdu uvolněné měně

S dalším posílením jüanu nepočítejte, vzkázala ve středu čínská centrální banka spekulantům. Čína uvolnila svou měnu minulý týden. Téměř 10 let byla pevně svázána s dolarem. Přestože si někteří analytici slibovali reálnější kurz, zdá se, že se mnoho nezmění.

Čínu kritizovaly za podhodnocení měny západní země, zejména Spojené státy. Levné zboží z Číny totiž zaplavuje jejich trhy a ohrožuje domácí producenty, kteří nemají šanci cenami konkurovat.

Kurz 8,28 jüanu za dolar Čína opustila před týdnem a začala obchodovat ze silnější hodnotou 8,11 jüanu za dolar. - více zde

Jasný signál, jak si představuje budoucí vývoj měny, ale dala centrální banka ve středu. Měna totiž poklesla a podle dealerů je to právě po zásahu centrální banky.

"Byla to jasná intervence a poslala trhu signál, že žádné další zhodnocování se nedá čekat," řekl jeden z nich. "Ale nepřekvapilo nás to," dodal. Centrální banka dává svým postojem najevo, že chce kurz měny držet stabilní a bránit jeho prudkým výkyvům, citovala ČTK čínský tisk.

Uvolnění měny, ke kterému došlo minulý týden, západní země přivítaly. Někteří ekonomové i politici ale záhy varovali, že krok není třeba přeceňovat a k revoluci světového obchodu dojít nemusí.

"Mírné posílení o 2,1 procenta vůči dolaru nemůže zásadně pomoci v nápravě globální nerovnováhy mezi investicemi a úsporami, která stlačuje dlouhodobé reálné úrokové sazby dolů. Ani to neznamená významný impuls pro americký, evropský či asijský vývoz do Číny," komentovala minulý týden Helena Horská z Raiffeisenbank.

,