ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kuřáci si v příštím roce opět připlatí. Spotřební daň se zvedá o 10 procent

  • 31
Vláda schválila zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků. Podle návrhu, který předložil Zbyněk Stanjura s podporou rozpočtového výboru poroste daň ještě rychlejším tempem. Pro příští rok mají platit sazby, které vláda chtěla uvalit až v roce 2022.

„Původně se měla v letech 2021 až 2023 sazba spotřební daně navyšovat přibližně o 5 procent ročně. Na základě přijatého pozměňovacího návrhu se však sazba u všech tabákových výrobků navýší v prvním roce o 10 procent, v dalších letech pak vždy o 5 procent,“ uvádí ministerstvo financí a dodává, že navyšování podle přesně určeného harmonogramu by mělo zajistit právní a ekonomickou jistotu pro všechny zúčastněné a zároveň nezvýší cenovou dostupnost tabáku.

Díky vyšší spotřební dani by tak stání rozpočet mohl získat v příštím roce navíc asi 2,3 miliardy korun. „V roce 2022 by pak mělo jít o 3,3 miliardy korun a 3,6 miliardy korun v roce 2023,“ říká vedoucí oddělení komunikace ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Kolik přesně si spotřebitelé za cigarety připlatí, není zatím jasné. „Stanovení cen cigaret pro konečného spotřebitele je primárně věcí obchodní politiky jednotlivých tabákových společností. Zvýšení konečné ceny krabičky cigaret je závislé kromě růstu spotřební daně zejména na růstu marží producentů a obchodníků. Dopad politiky jednotlivých firem týkajících se marží nelze zcela přesně předvídat,“ dodává Vintrlík.

PŘEHLEDNĚ: Co mění daňový balíček. Spočítejte si úsporu

Zvýšení spotřební daně se nebude vztahovat na elektronické cigarety. „Náplně do e-cigaret spotřební dani nepodléhají, je na ně aplikována základní sazba DPH 21 procent, jelikož mohou i nemusí obsahovat nikotin,“ odůvodňuje ministerstvo financí.

Důvodem ke zvyšování spotřební daně je podle resortu veřejné zdraví. „V souladu s doporučeními mezinárodních organizací jako jsou OECD a WHO a opakovanými požadavky ministerstva zdravotnictví budeme postupně navyšovat sazby spotřební daně z tabákových výrobků, ze surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků, “ uzavírá.