Finanční úřady nemají povinnost anonymy prověřovat, někdy je však využívají

Finanční úřady nemají povinnost anonymy prověřovat, někdy je však využívají | foto: Monika Tomášková

Češi stále častěji donášejí na firmy kvůli krácení daní

  • 76
Česká daňová správa zaznamenává v poslední době stále více udaní na české podnikatele. Češi neváhají udat firmy finančním úřadům kvůli krácení daní. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Autoři udání informují správce daně, že v jejich okolí dochází ke krácení daně nebo k páchání daňových podvodů. Udání jsou většinou zasílána anonymně.

"Udání skutečně přibývá. Mám pocit, že se pomalu stává národním sportem. Podobné e-maily tvoří desetinu došlé pošty v mé schránce," sdělil HN šéf České daňové správy Jan Knížek.

Trend potvrzuje podle listu i náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Podle něj jsou udání fenoménem především velkých měst, ve kterých se koncentruje řada firem.

Povinností finančních úřadů není anonymy prověřovat. V některých případech je však využívají. "Zejména pokud se shodují s naším dosavadním šetřením, mohou nám tyto informace pomoci," uvedl pro list Knížek.

Měli by být informátoři, jejichž udání se prokáže, odměněni? Diskutuje se o tom dnes v Bruselu. České ministerstvo financí zaujímá k tomuto nápadu zdrženlivý postoj. Podobná praxe přitom v Čechách fungovala už za první republiky. Tehdy využívala berní správa pro udání speciální formulář. Ten umožňoval přelepit jméno informátora štítkem.

Udávání není specifikem pouze v oblasti daní. Rozmáhá se i v jiných oborech, například v užívání nelegálního softwaru. HN píší, že protipirátská organizace BSA obdržela od května do konce listopadu víc než 1 600 udání.