Nakupování - ilustrační foto.

Nakupování - ilustrační foto. - nakupování, potraviny, jídlo, inflace, ceny, zboží, supermarket, obchod. | foto: Profimedia.cz

Češi nezačali utrácet ani v listopadu. Obchodníkům klesly tržby o pět procent

  • 6
Češi drželi na uzdě své útraty i v listopadu. Obchodníci měli o 4,9 procenta horší tržby než předloni. Ve srovnání s předešlými měsíci se propad nijak výrazně nezhoršil ani nezlepšil. Hůře se prodávala už tradičně hlavně auta a nepotravinářské zboží.

Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské není výsledek dobrý. Trh totiž čekal pokles o jedno až čtyři procenta. "Dokazuje to, jak spotřeba domácností je slabá a bude dál slábnout," soudí Horská.

Oproti říjnu byly výsledky horší o dvě desetiny procenta. Meziměsíční pokles je ale horší o 2,9 procenta - to je nejvíce od března 2008.

Horská na druhou stranu dodává, že v poměru k velké nezaměstnanosti (o práci přišlo od začátku krize už 200 tisíc lidí) se maloobchod nevyvíjel až tak špatně.

"Obávám se ale, že pokles tržeb není za námi. Naopak bude pokračovat s tím, jak počet nezaměstnaných ještě v průběhu první poloviny roku poroste," dodala analytička.