Češi jsou optimističtější, šetří ale dál

  • 6
Češi pomalu nacházejí důvěru v českou ekonomiku. Podle výzkumu Českého statistického úřadu jsou méně pesimističtí hlavně spotřebitelé. Podnikatelská důvěra se od března, kdy proběhlo poslední šetření, nezměnila.

Lidé se s větší nadějí dívají hlavně na řešení nezaměstnanosti. Podíl těch, kteří čekají její další růst, klesá. Přesto ale Češi myslí na zadní vrátka a od března stoupl počet těch, kteří chtějí víc spořit.

Přestože lidé věří v lepší vyhlídky než před měsícem, oproti dubnu roku 2003, je nálada pesimističtější.

To platí především pro podnikatele, kteří svá očekávání na vývoj českého hospodářství prakticky nezměnili. Podnikatelé si stěžují na špatné podnikatelské prostředí a jen za první tři měsíce roku jich pověsilo živnost na hřebík tolik jako jindy za celý rok. - více zde

Z podnikatelů jsou nejoptimističtější stavaři a ti, kteří pracují ve službách. S nejistotou pohlížejí na příští období, které je ve znamení vstupu Česka do unie, podnikatelé v průmyslu.

Obchodníci neočekávají, že by v jejich ekonomické situaci mělo dojít k nějakým zásadním změnám. Zhoršení čeká jej pět procent z nich. Oproti březnu ale ubylo těch, kteří doufali v růst.