Češi by chtěli pracovat i po dosažení důchodového věku. Ilustrační foto

Češi by chtěli pracovat i po dosažení důchodového věku. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Češi chtějí pracovat i v důchodu

  • 33
Češi by chtěli vydělávat peníze i v penzi. Zájem mít placené zaměstnání v pokročilém věku má až 62 procent české populace. To umístilo v celosvětovém měřítku Českou republiku na čtvrté místo. Nejvíc chtějí pracovat Japonci. Tyto výsledky ukázal výzkum AXA Retirement Scope.

S prací na stáří počítají především Pražané. Placené zaměstnání si přeje mít až 74 procent z nich. Již teď pracuje v Praze a ve větších městech 34 procent důchodců.

Důchod? V sedmdesáti
V celé republice si při důchodu vydělává 22 procent starších lidí. Jedná se především ale o důchodce mladší 71 let. Více jak pětina populace v penzi tedy odchází do opravdového důchodu až po sedmdesátce.

"Příčinou, proč lidé chtějí stále pracovat i po dosažení věku odchodu do důchodu, je současná situace v ČR a také neexistence penzijní reformy. Lidé v tuzemsku uvažují, že z penze jednoduše nevyžijí tak, jak by chtěli," řekl ředitel PR a komunikace společnosti AXA Marek Zeman.

Výzkum dále ukázal, že mladší lidé by chtěli do důchodu později. Ti starší by uvítali nižší hranici pro odchod do penze.

Dřív do penze nechceme
Češi se dále ve výzkumu ukázali jako národ, který příliš nevítá předčasný odchod do důchodu. Podle výsledků průzkumu odešlo do penze dřív jenom 39 procent Čechů.  V zemích západní Evropy a na americkém kontinentu jsou tato čísla mnohem vyšší. V Kanadě to je naprostá většina penzistů. Důvod je jednoduchý - opět jsou to peníze. V Česku jsou totiž sankce v podobě nižšího důchodu poměrně striktní.

Průzkum se konal ve 26 zemích a výsledky pro ČR jsou na základě odpovědí 600 respondentů.

Kde si chtějí lidé vydělávat i v důchodovém věku
 Země  chtějí pracovat i v důchodu  pracují v důchodu
 Japonsko  71 %  28 %
 Hong Kong  64 %  7 %
 Nový Zéland  63 %  20 %
 Česká republika  62 %  22 %
 Kanada  58 %  16 %
 USA  55 %  19 %
 Slovensko  55 %  12 %
 Velká Británie  51 %  11 %
 Portugalsko  51 %  5 %
 Španělsko  47 %  7 %

Zdroj: AXA Retirement Scope