Burza padá, za jediný den ztratila 5,8 %

  • 2
Pražská burza ztratila za jediný den víc 5,82 % a připsala si tak druhý největší výprodej v historii. Pokles postihl všechny hlavní tituly, nejvíce Zentivu. Burza začala z téměř 11letého maxima mírně klouzat už minulý pátek. V pondělí se o rozruch postaraly akcie Unipetrolu, když pětinu hodnoty.

"Napjatá situace na pražské burze eskaluje v odpoledních hodinách. Zatímco česká měna se jako jediná ze středoevropského regionu vrací zcela zpátky nahoru na 29,85 koruny za euro, výprodeje na pražské burze teprve nabírají obrátky," píše server Patria Finance s tím, že středeční obchody byly hektické.

Nejvíc oslabila Zentiva, ztratila téměř třináct procent, asi o osm procent oslabuje elektrárenský gigant ČEZ, propadly se ale všechny hlavní tituly.

Odpoledne začal ke dnu sjíždět i Unipetrol, který v odpoledních hodinách začal dohánět Zentivu. Celé dopoledne přitom jako jediný tlakům odolával a mírně posiloval.  Akcie Unipetrolu se přitom ještě v pátek stačily vyhoupnout na své historické maximum - 211,8 koruny. Během pondělí ale náhle oslabily téměř o pětinu. Podezřelý propad zkoumá i Komise pro cenné papíry. - více zde

Ve středu skončil na 138,25 koruny.

Celkové objemy obchodů na pražské burze byly obrovské. Dosáhly 7,53 miliardy korun a překonaly tak dosavadní denní rekord  5,5 miliardy korun, dodal server Patria Finance.

Index PX-50 nakonec ztratil 5,82 %, užší indikátor PX-D oslabil o 5,88 %.

"Je to spojeno asi s celkovým odlivem peněz ze střední Evropy," řekl ČTK makléř společnosti Fio Radek Neumann s tím, že zřejmě jde o technickou korekci dlouhého strmého růstu. Hlavním impulzem byl právě pondělní obrat Unipetrolu, míní Neumann.

Jen v loňském roce vydělala česká burza investorům 56,6 procenta a patřila k nejvýkonnějším na světě. Těžila hlavně ze vstupu ČR do EU a ze slabší výkonnosti západních ekonomik či znehodnocování eura či dolaru, doplnila ČTK.