Ještě nikdy neměla žádná strana takovou sílu v Senátu, radoval se po volbách předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Snímek je ale ještě z posledního mítinku strany před volbami do krajů a třetiny Senátu.

Ještě nikdy neměla žádná strana takovou sílu v Senátu, radoval se po volbách předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Snímek je ale ještě z posledního mítinku strany před volbami do krajů a třetiny Senátu. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

KOMENTÁŘ: Bohuslav Sobotka chce ještě vyšší daně. Vyšší, než si myslíte

  • 2624
Když kupujete něco nového, aktuálnějšího, obvykle čekáte, že to bude lepší. iPhone 5 je lepší než předchozí verze 4S, stejně jako golf sedmé generace je podle recenzí lehčí a modernější než šestka. Ano, odchylky od tohoto rozumného pravidla existují.

Windows 98 byly snad ještě horší než pětadevadesátky, o generaci mladší Windows Vista překonaly obě. U filmů je to častý jev. Autoři pokračování filmu Blbý a blbější to vystihli v samotném názvu: Blbý a ještě blbější.

Bojím se, že Bohuslav Sobotka ve verzi 2.0 spadne do té druhé, výjimečné kategorie. A to si čtu teprve scénář filmu, který se začíná natáčet.

V pondělí v euforii z úspěchu ve volbách poskytl rozhovor kolegům z agentury Reuters. V ní padla tato zajímavá myšlenka, která musí zaujmout každého vydělávajícího člověka v Česku.

V Ostravě se ČSSD s komunisty dohodla na krajských funkcích

Sobotka uvedl, že sociální demokraté by směřovali k postupnému zvýšení úrovně zdanění o tři procentní body ze současných 34,7 procenta (podíl vybraných daní na HDP), tedy o zhruba 115 miliard korun (ročně). "Toto je úkol pro příští volební období. Soustředili bychom se na firemní daně a návrat k progresivnímu zdanění (příjmů)," uvedl. "Uvažujeme o systému, který funguje v polovině států EU, což by znamenalo malý nárůst pro malé firmy a vyšší sazbu pro větší společnosti." Zároveň, uvedl v rozhovoru, by se snažil vyjednat pomalejší tempo snižování deficitu veřejných financí, než se zavázala Nečasova vláda. Howgh.

Takovou upřímnost je třeba ocenit, i když favorita příštích voleb trošku podezřívám, že cílil prostřednictvím britské agentury na jiné než domácí publikum, tedy kupce státních dluhopisů. (Klid, zdroje tu jsou.)

Zvýšení míry zdanění o tři procentní body, tedy téměř o devět procent proti současnému stavu, to je vpravdě historický krok vpřed. Pokud toto bude výchozí pozice šéfa ČSSD pro jednání s komunisty, potom chraň Bůh všechny šikovné, pracovité a vzdělané lidi s trošku nadprůměrnými příjmy.

Přičtěte k tomu efekt několikrát zvyšovaných daní spotřebních a DPH za Topolánka, Fischera a Nečase, které v dobách růstu přifouknou Sobotkův rozpočet o další desítky miliard. Spojte to se záměrem vyjednat pomalejší tempo snižování schodku a voila, vznikne velký prostor na dárečky pro ty, co žádné daně už dávno neplatí. Sobotka 1.0 se dárkům jako ministr financí slovně bránil, bojoval skoro jako LEV 21. Neubránil se a ještě dlouho budeme platit za ten prokletý šestiprocentní růst ekonomiky...

Říkám si, co dělají ti Řekové správně. Zažívají učebnicovou ekonomickou depresi a fašisté jsou ve volebních preferencích až na třetím místě. V Česku se ve srovnání s Řeckem opravdu nic neděje a komunisté tu už vyhrávají volby.