Big Mac vznikl před 40 roky, autor se dočkal busty v muzeu

  • 1
Jim Delligatti musel dva roky přesvědčovat společnost McDonald's Corp., že je dvojitý hamburger Big Mac dobrá myšlenka. A dalších 40 let trvalo, než se jedno z nejznámějších jídel ve světě dočkalo vlastního muzea. Tento týden se Big Mac Museum otevře v restauraci McDonald's v pensylvánském North Huntingdonu a autor burgeru v něm bude mít bronzovou bustu, napsala agentura Reuters.

Delligattiho franšíza McDonald's dostala svolení vložit do hamburgeru dva masité plátky v roce 1967. O rok později již byl Big Mac díky Delligattiho propagaci pokrmu součástí menu každé restaurace McDonald's. Big Mac se navíc mezitím stal i ekonomickým ukazatelem pro porovnání měn a kupní síly obyvatel.

Takzvaný Big Mac Index zveřejňuje každoročně hospodářský magazín The Economist. Sleduje jím ceny sendvičů v jednotlivých zemích a z nich odvozuje, zda a nakolik je místní měna podhodnocena či nadhodnocena vůči dolaru. Švýcarská banka UBS pro změnu sestavuje žebříček měst podle toho, kolik minut si jeho obyvatelé v průměru vydělávají na jeden Big Mac.