Člen speciální ochranky hlídkuje u Staronové synagogy

Člen speciální ochranky hlídkuje u Staronové synagogy | foto: Ivan Babej, ČTK

Analytik: Hrozba teroru turisty od Prahy neodradí

Současná protiteroristická opatření v Praze nemají bezprostřední vliv na příliv zahraničních turistů, říká analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Podle něj to sice cestovnímu ruchu obecně neprospívá, ale zatím to žádné škody nepůsobí.

"Těch opatření je po světě tolik, že jedno přebíjí druhé. Pokud se nic mimořádného nestane a neproběhnou světovými televizními kanály přímá zpravodajství, tak to lidé berou s určitou rezervou," uvedl Beránek.

Zájezdy mají cestovní kanceláře podle Beránka nasmlouvané a zatím nejsou signály, že by je rušily. To by mohlo nastat pouze v případě, že by se něco vážného skutečně stalo.

V Praze platí od sobotního rána zesílená bezpečnostní opatření. Podle vlády čelí Česká republika poprvé v historii tak konkrétní vážné hrozbě terorismu. Na nebezpečí, které se týká výhradně hlavního města, upozornily kabinet zpravodajské služby.

Policejní hlídky i příslušníci specializovaných útvarů střeží desítky objektů včetně ruzyňského letiště. Sledují i situaci v ulicích. Strážníci dohlížejí na bezpečnost v městské hromadné dopravě. Riziko údajně směřuje k místům, která nejsou za normálních okolností nijak zvlášť střežena.

Turistů v ulicích Prahy přitom v sobotu večer neubylo. Většinou ani nevědí, že nějaké nebezpečí hrozí. Obecně lze podle Beránka říci, že velmi citliví na bezpečnostní hrozby jsou turisté ze západní Evropy, hlavně Němci. Vnímaví na tyto události jsou i Japonci.

Zatímco v roce 2000 pobývalo v Praze 48 procent zahraničních turistů, loni to bylo 58 procent a letos jejich podíl bude kolem 60 procent.

,