Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Absurdita 2012: brigádník jen s prohlídkou. A příště znovu a znovu

  • 62
Podnikáte a chcete zaměstnat třeba jen na den brigádníka "na dohodu"? Od dubna můžete pouze s razítkem od lékaře, pokud tedy nechcete platit pokutu až dva miliony korun. A když ho třeba za měsíc zaměstnáte znovu, musí opět k lékaři. Prohlídky přitom platí firma.

Právě toto podivné nařízení letos podnikatelé vyhlásili absurditou roku. Anketa se konala už pošesté. 

Nechvalné prvenství mezi absurditami získala povinnost přijmout zaměstnance na dohodu o provedení práce jen se vstupní lékařskou prohlídkou. A to i v případě, kdy firma shání brigádníka jen na jediný den a často velmi narychlo. Za nesplnění povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta od inspektorátu práce.

Jako druhé nejabsurdnější nařízení zvolili respondenti ankety povinnost podnikatelů platit koncesionářský poplatek za každý rozhlasový přijímač a televizor. Jsou tak oproti domácnostem znevýhodněni. Navíc musí platit i za autorádio.

"Ačkoli se vláda před pěti lety zavázala administrativní zátěž uvalenou na podnikatele postupně snižovat, příliš se jí to nedaří. Češti podnikatelé musejí každoročně vyplnit více než 700 stran výkazů a přes 30 tisíc kolonek," hodnotí výsledky organizátoři ze společnosti Communa.

Zbytečný výpis z rejstříku trestů a porno pro poslance

Loni vyhrálo nařízení z roku 2005, které ukládá povinnost při zakládání "eseróčka" dodat rejstříkovému soudu výpis z trestního rejstříku, přestože si úřad tento dokument může snadno opatřit sám on-line (čtěte o loňských absurditách).

Česko si letos v žebříčku zemí podle míry byrokracie pohoršilo o jednu příčku a obsadilo 65. místo. Celkem 185 zemí je hodnoceno podle toho, jak snadné je v nich podnikat.

Nejlépe si Česko vede v době potřebné k registraci nemovitosti, kde je na 27. místě, slabinou je naopak čas potřebný k vyplnění všech povinných formulářů. Zde patří ČR až 120. místo.