ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Auditem to nekončí, šikanu v Sezimově Ústí řeší i zastupitelé

  • 0
Dlouhodobě neutěšený stav popisuje část zaměstnanců Městského střediska kultury a sportu v Sezimově Ústí. Vadí jim zejména údajná šikana ze strany ředitelky střediska Romany Krůčkové. Navzdory provedenému personálnímu auditu, který šikanu neodhalil, začali situaci řešit i zastupitelé Sezimova Ústí.

Důvodem je dvojice dopisů adresovaná zástupcům města. Oba se týkaly dlouhodobě napjaté situace v Městském středisku kultury a sportu (MSKS) a způsobu, jak v posledním roce ředitelka střediska Romana Krůčková jedná s částí svých podřízených. O případu podezření na šikanu v MSKS informovala MF DNES už v lednu.

Jeden ze zmíněných dopisů zaslala představitelům města vedoucí kina Spektrum Soňa Zyková společně se svým manželem a promítačem kina Luďkem Zykou. Oba v něm popisují zhoršené vztahy s ředitelkou, výrazné provozní komplikace způsobené propuštěním bývalého promítače Josefa Musila a obavy o svou budoucnost v MSKS.

„Oba si myslíme, že naše pozice jsou záměrně likvidovány s cílem zrušit naše pracovní místa, jako se to už v minulosti v MSKS několikrát stalo. Máme také strach o vývoj kinoprovozu,“ vyjadřují manželé Zykovi obavy v dopise. Odpověď ředitelky střediska Romany Krůčkové reagující na dopis manželů výše zmíněné skutečnosti popírá.

„V návaznosti na poslední události, kdy médii proběhly o situaci zprávy a zastupitelé obdrželi otevřené dopisy od zaměstnanců i ředitelky, se ukázalo, že situace uzavřená ještě zdaleka není a že zde dochází k dalším sporům. I proto se bod dostal na jednání zastupitelstva města,“ vysvětlil starosta Martin Doležal (Zelená pro město).

Jedním z důvodů, proč vedení města v situaci doposud nezasáhlo, byl podle starosty závěr listopadového personálního auditu. Ten konstatoval, že MSKS funguje jako tým, a označil část zaměstnanců neloajálních ředitelce jako problematické. 

Auditorův postup však přímo na jednání zastupitelstva Musil zpochybňoval s tím, že se ani okrajově nevěnoval případu šikany zaměstnankyně střediska Evy Polanské.

„Říkal, že všechny informace budou důvěrné a že se bude mimo jiné věnovat i šikaně. Z jeho dotazování jsem ale usoudil, že šikanu řešit nechce. To mi potvrdilo i několik dalších zaměstnanců,“ popisoval Musil. 

Nesouhlasil ani s tím, že informace získané od zaměstnanců měl konzultovat přímo s ředitelkou. „Jeden ze zaměstnanců měl být dokonce svědkem, že auditor umožnil nahlížení do materiálů o Polanské,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že rada města považovala problém se závěry auditu za vyřešený, byly nové informace pro některé radní překvapivé. 

„Problému jsem se věnovala už v roce 2015, kdy se podobné informace objevily poprvé. Dopis od manželů Zykových mě výrazně znepokojil a neumím si představit, že by zde měli skončit,“ podotkla místostarostka města Ludmila Svatková (KDU-ČSL).

Podobný postoj zaujímá také radní Martin Klíma (Zelená pro město), který nezávisle na auditu vedl dotazování současných i bývalých zaměstnanců s tím, že 9 ze 13 mu šikanu potvrdilo. 

„Na základě všech informací bych chtěl požádat finanční výbor, aby se zaměřil na náklady za externí služby za posledních pět let v MSKS. Dále si myslím, že by v případě pochybení a nedodržování pravidel ve středisku měl konat také kontrolní výbor,“ vyzýval přítomné předsedy výborů Klíma.

Zastupitelé všemi hlasy vzali na vědomí informaci o situaci ve středisku prostřednictvím dopisů a zaúkolovali radu města, aby se situací nadále zabývala. Zastupitelé se k tomuto bodu vrátí na svém příštím zasedání 21. dubna.