Sesbírali staré cihly a postavili si obyčejný a příjemně lidský domov

  1:00aktualizováno  1:00
V Sydney ve čtvrti Paddington vyrostl dům, který navenek nepůsobí nijak mimořádně. Mladá rodina, které dům patří, pozornost okolí nevyhledává. Svůj soukromý život schovala na malý dvorek.

Oba trakty domu spojuje mimo jiné i zelená střešní terasa osázená sukulenty. | foto: Tom Ferguson

Stavbu navrhla architektonická kancelář Aileen Sage Architects a postavila ji společnost Lochbuild, jejímž ředitelem je majitel domu David Lakes. Spolumajitelkou architektonického studia Aileen Sage Architects je zase jeho žena a spoluinvestorka stavby Amelia Sage Hollidayová.

Zatímco Lochbuild má za sebou již desítky zrealizovaných rezidenčních staveb, pro Amelii to je první dokončené dílo, na kterém pracovala společně se svou firemní partnerkou Isabellou Aileen Tolandovou. Manželé v domě žijí s dcerkou Aoife a psy Ciarou a Audrey.

Fotogalerie

Novostavba vznikla v ulici se starou zástavbou. Po důkladném prozkoumání statiky bylo nejprve nutné původní dům z roku 1880 strhnout. Podepsala se na něm léta chátrání a vlhkost, stal se naprosto nevyhovujícím. Aby rodina získala více prostoru, začali nejprve s budováním podzemní dvougaráže, sklepa, domácí posilovny a dílny.

Dům dopředu počítá s tím, s čím se většina mladých investorů nezaobírá, tedy že dětem, které jsou v době výstavby malé, za pár let jejich dětský pokojíček rozhodně nebude stačit. Architektka proto rozdělila stavbu do dvou traktů.

Až budou dospívající potomci žádat více soukromí, samostatná část patra se sociálním zázemím jim ho nabídne a stejně tak nebude mít nepoužívání dětských pokojů žádný vliv na kvalitu života stárnoucích rodičů, kteří mají velkou ložnici s balkonem a koupelnou v patře zadního traktu domu. Po drobných stavebních úpravách mohou pokoje fungovat i jako dvougarsoniéra s vlastním vchodem.

Stromy a plumérie se vrátily, kam patří

Oba světy spojuje zelená střešní terasa osázená sukulenty. Zeleň hraje klíčovou roli i v přízemí domu, kde se všechny funkce točí okolo zeleného dvorku.

Těsně za zádveřím je televizní místnost s posezením, následuje obývací pokoj s klavírním křídlem, které dědí rodina majitelky už čtvrtou generaci. Francouzskými okny lze vyjít ven na dvorek, nebo pokračovat do poslední části domu, obytné kuchyně doplněné o malou bylinkovou zahrádku s kompostérem.

O úpravu zahrady se postaralo krajinářské studio Sue Barnsley Design. Stromy, které na pozemku rostly, vyňali i s kořenovým balem, uchovali v zahradnictví a po dostavbě domu je vrátili na pozemek. Vstup do domu opět zdobí a příchozí svou vůní vítají původní vzrostlé plumérie.

Manželé zvolili nákladný postup, který jim však dělá radost. Zastávají názor, že není důvod neustále kupovat nové věci, když staré ještě slouží. A ničit přírodu jen pro potřebu bagrů na staveništi, což je období v porovnání s životem stromu zanedbatelné, vnímají jako úplně zbytečný rozmar. S ekologickým pojetím domu souvisí i nainstalované solární panely a recyklace dešťové vody.

Ze starých cihel nový dům

Může vás zajímat

Domy Vinoř

Domy Vinoř

Rodinné domy ve Vinoři pro celou rodinu.

Vice na Reality.iDNES.cz.

Nazmar nepřišly ani staré cihly z původního domu, je z nich postavena hmota hlavní části domu. Originální materiál s nefalšovanou patinou tak dodal novému projektu další rozměr a skvěle doplnil moderní beton a velké prosklené plochy. K rozdílnému vnímání a vizuálnímu oddělení soukromé části od společenských obývacích prostor přispělo i zvláštní zpracování stropů. Zatímco v reprezentativním obývacím pokoji jsou stropy z hrubého a moderního industriálního betonu, v kuchyni, jídelně a ložnicích je přiznaná členitá dřevěná konstrukce.

Interiéry jsou promyšlené do posledního detailu, důraz byl kladen především na funkčnost a úsporu prostředků. Majitelé se nerozpakovali zděděný nábytek doplnit levnými kousky z IKEA a bazarovými úlovky. Malým luxusem dýchá koupelna rodičů obložená drobnou keramickou mozaikou. Lázni vévodí mosazná konstrukce umyvadlové skříňky, osazená mramorovou deskou.

Dům o rozloze 200 metrů čtverečních byl dokončen loni na podzim a projekt vyhrál první cenu v australské soutěži společnosti Dulux za střízlivé, ale přesto hravé využití barev v interiéru, na okenicích i dveřích.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Čech Joshua navrhl domek za 60 tisíc korun. S návodem jej postaví každý

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek...

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek nazvaný Magenta s obytnou plochou šest...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Najdete na iDNES.cz