Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Schváleno. Parkování v centru Brna podraží, platit se bude i v noci

  • 55
Nový ceník parkování v historickém centru Brna odhlasovali městští radní. Postupně by měl začít platit od 1. do 15. ledna a stání v oblasti vymezené ulicemi Husovou, Kolištěm a Nádražní plus v přilehlé městské rezervaci podraží na dvojnásobek.

První půlhodina parkování tak místo stávajících patnácti korun bude stát 30, hodina podraží z 30 korun na 60. Na stejnou částku pak přijde i každá další započatá hodina, přestože podle původního návrhu měli řidiči zaplatit ještě o 20 korun víc (psali jsme zde).

Novinkou bude i zpoplatnění nočních hodin a celých sobot. Neděle a svátky budou proti předchozímu návrhu dál bezplatné.

„Ceny jsou záměrně vyšší než v parkovacích domech, abychom donutili návštěvníky Brna parkovat v nich a abychom uvolnili místa pro rezidenty, kteří v místě bydlí a mohou tedy parkovat zdarma,“ uvedl náměstek brněnského primátora pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno).

Z nočního placení však radní část frekventovaných ulic v centru osvobodili. Patří sem například ulice Za Divadlem, Benešova, Malinovského náměstí a Komenského náměstí.

„Dopady parkování budeme vyhodnocovat a uvidíme, jestli se skutečně řidiči, kteří přijíždějí do historického centra za kulturou nebo za nákupy, rozhodnou parkovat například v parkovacím domě Domini Park, u Janáčkova divadla nebo v Rozmarýnu a uvolní místo, nebo budou parkovat za zvýšenou cenu dál na ulicích,“ poznamenal Hollan.

V lokalitě brněnského historického jádra a nejbližšího okolí fungují zatím tři parkovací domy – Domini Park v Panenské ulici, Rozmarýn na ulici Kounicově a Parking u Janáčkova divadla s celkovou kapacitou přes 900 míst. Lidé v nich zaplatí přes den 30 korun a v noci a ve svátky 20 korun za hodinu.

„Podle našich informací je zatím kapacita pro tuto lokalitu dostačující. Plánujeme ale výstavbu dalších parkovacích domů a parkoviště P+R v rámci celého města v souvislosti s postupným zaváděním rezidentního parkování,“ doplnil Hollan.