Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovensko má vyvést z krize kovaný ficovec, který uhýbá před problémy

  19:40
Novým slovenským premiérem se stane Peter Pellegrini. Dosavadní místopředseda vlády Roberta Fica zatím zodpovídal za IT zakázky či čerpání eurofondů. Zakládá si na bezchybné image, ke svým příznivcům často promlouvá na Facebooku a rád slibuje změny. Sliby však podle slovenských médií málokdy dotáhne do konce a před problémy se schovává.
Expremiér Robert Fico (vlevo) a současný předseda vlády Peter Pellegrini.

Expremiér Robert Fico (vlevo) a současný předseda vlády Peter Pellegrini. | foto: Reuters

„Peter Pellegrini patří do generace politiků, kteří mají delší politickou budoucnost než moje generace. Je logické pouštět do pozic politiky, kteří se mohou osvědčit. Je ve Směru-SD od začátku, prošel různými stupni,“ řekl o budoucím slovenském premiérovi dosavadní předseda vlády Robert Fico v roce 2014. 

Kiska přijal demisi Ficovy vlády, novým premiérem jmenoval Pellegriniho

Tehdy podle serveru Teraz Fico obhajoval nominaci Pellegriniho na post předsedy parlamentu. Obstál, jeho spojenec vedl Národní radu dva roky.  Pellegriniho nástup do vedení parlamentu schvalovala i opozice. Mladý člen Směru byl označován za kultivovaného politika, který umí držet slovo.

Ještě před třemi lety v rozhovoru pro list Denník N Pellegrini odmítl, že by si z něj Fico vychovával svého nástupce na post premiéra. Nyní jej Fico skutečně vybral za svého pokračovatele a prezident Andrej Kiska jeho volbu akceptoval.

Dvaačtyřicetiletý rodák z Banské Bystrice má uklidnit společenskou krizi, která na Slovensku vypukla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Pellegrini protesty Slováků na rozdíl od některých svých spolustraníků odmítal nazývat pokusem o státní převrat a označil je za projev skutečné demokracie. 

„Vždy jsem měl a mám velkou pokoru před lidmi a vyslovováním jejich názoru. V demokratické zemi není možné někomu upírat právo jít svobodně vyjádřit svůj názor. Rozumím emocím, které převládaly na shromážděních napříč celým Slovenskem. Jsem rád, že to proběhlo slušně a bez nějakých násilností,“ uvedl podle serveru Bystricoviny.

Pilot, traktorista, obchodník se sliby a nejvíc sexy politik

Dosavadní vicepremiér a místopředseda Směru si svou image vstřícného a schopného muže pečlivě buduje a na svém facebookovém profilu rád zveřejňuje videovzkazy pro své příznivce, kterých je přes osm tisíc. 

V jednom ze vzkazů například vyzývá Slováky, aby prostřednictvím státní mobilní aplikace měřili rychlost internetového připojení ve svém městě. Dělí se s nimi i o zážitky z osobního života. Například jim ukázal, že i on umí jezdit traktorem

Na dalším videu pak předvedl svůj první let letadlem v roli pilota. Slovenský bulvár svobodného a bezdětného Pellegriniho nazývá nejvíc sexy politikem. Podle Denníku N je však člověkem, který vyvolává skvělý první dojem, ale jeho skutečné výsledky už jsou slabší.

Syn učitelky a automechanika měl podle svých slov ve škole samé jedničky, za šprta se však nepovažuje. V rodném městě vystudoval obor finance a investování na Univerzitě Mateja Bela, stejný obor posléze i na Technické univerzitě v Košicích, kde získal titul inženýra.

Pellegrini a jeho první let v roli pilota:

Po pár letech podnikání se dal na politiku a s Ficovou stranou je spjat už od roku 2002, kdy se stal asistentem poslance Směru Ľubomíra Vážného. Poslancem se podle oficiálních stránek Směru stal o čtyři roky později. 

V parlamentu prošel několika výbory a čtyři roky působil jako předseda komise pro dopravu, poštu, komunikace a informatizaci při výboru pro hospodářskou politiku. Poté byl dva roky státním tajemníkem na ministerstvu financí. 

V posledních parlamentních volbách byl trojkou na kandidátce Směru hned za Ficem a nyní už exministrem vnitra Robertem Kaliňákem. 

V končící Ficově vládě zastával Pellegrini post místopředsedy vlády pro investice, informatizaci a eurofondy, čemuž předcházela funkce „digitálního lídra pro Slovenskou republiku“. Právě tehdy se podle slovenských médií ukázalo, že jeho schopnosti nejsou takové, jak by se z jeho slibů mohlo zdát.

Muž na černou práci

Vznik funkce, ze které bude jeden člověk zodpovídat za všechny státní IT zakázky na Slovensku, tehdy IT komunita údajně přivítala. Pellegrini sliboval, že chce oblast informatizace státní správy „posunout na další, kvalitativně vyšší úroveň“. 

A mnohé se mu i povedlo, třeba nová pravidla pro schvalování těchto zakázek. Snažil se také, aby bylo čerpání eurofondů transparentnější. Poté však tvrdil, že ve skutečnosti neměl kompetence cokoliv měnit. A když v jeho působnosti nastal problém, odmítl za něj coby digitální lídr převzít politickou odpovědnost. Raději se třeba na dva týdny stáhl do ústraní a čekal, až potíže vyřeší někdo jiný. 

Vražda novináře Jána Kuciaka

Totéž se podle Denníku N stávalo i v roce 2014, kdy byl ministrem školství. Lidé z jeho okolí údajně říkají, že probírané téma často neměl nastudované a že se jeho nálada měnila podle toho, co o něm zrovna psala média. 

Na Slovensku je však známý i jako muž na černou práci. „Pellegriniho jsem poprvé zaregistroval jako mladého směráckého poslance v době první Ficovy vlády v letech 2006 až 2010. Zaujal mě ovšem jen kvůli tomu, že téměř vždy, když potřebovalo byznysové křídlo Směru prosadit v parlamentu nějaký nápad jak něco urvat z veřejných zdrojů, dělali to návrhem zákona nebo pozměňovacím návrhem, který předkládal právě on,“ uvedl na Facebooku exministr financí, lidovec Ivan Mikloš.

Kdyby podobný návrh přinesla vláda, musel by projít veřejným připomínkovým řízením. Pellegrini takto za svého nadřízeného, tehdejšího ministra dopravy Vážného, prosadil několik zákonů, které se týkaly vyvlastňování pozemků a omezení vlastnických práv při výstavbě silnic a dálnic.

„Takže teď, když čtu, že by měl být novým premiérem, se mi zdá, že si Fico nemohl vybrat lépe. Tedy z hlediska toho, o co jde jemu a Kaliňákovi,“ dodal Mikloš s tím, že by se na Pellegriniho hodila hodnost poručík. Protože „není od slova poroučet, ale být po ruce“.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....