Ministr kultury Antonín Staněk (na snímku) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Na Fajta už podal dvě trestní oznámení, další se chystá. (18. dubna 2019) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Staněk ve vládě zůstane, autory petice za jeho odvolání to zklamalo

  • 78
Ministr kultury Antonín Staněk má dál podporu vedení své ČSSD, i když už tisíce lidí podepsaly petici za jeho odchod z vlády. Odvolání Staňka požadují kvůli způsobu, jakým odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Šéf ČSSD Jan Hamáček řekl, že jeho strana odvolání Staňka nenavrhne.

„My nikdy neřekli, že budeme jednat o odvolání pana Staňka z vlády. Máme pravidelná jednání politického grémia, kde budeme řešit aktuální politickou situaci, přípravu evropských voleb a určitě se dotkneme i situace v resortu kultury. Nebude to o tom, že bychom řešili personální otázky,“ řekl šéf ČSSD.

O odchodu Staňka z vlády hovořil statutární místopředseda strany Roman Onderka, ale nešlo o názor celého užšího vedení ČSSD.

Hamáček požaduje rychlé vypsání výběrových řízení na šéfa Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. Ve čtvtek se spolu s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem sešel se zástupci petice za Staňkovo odvolání. „Nic takového nechystám. Pokládal jsem za slušnost se se zástupci toho petičního výboru sejít. Já si vyslechl jejich argumenty a řekl jim, že mě ta situace v resortu kultury netěší,“ řekl Hamáček.

„Měli jsme pocit, že to nebude řešit sám, ale že to bude řešit nějaké grémium sociální demokracie, kde by jistě přišel do vážné úvahy i hlas pana Onderky, který se vyjádřil také trochu s nadějí, že by tohoto pana ministra nemusel podporovat,“ reagoval na Hamáčkovo vyjádření v pátek za autory petice požadující odvolání Staňka architekt Josef Pleskot.

Zástupci autorů petice, mezi ni i třeba ředitel DOX Leoš Válka či režisér Václav Marhoul, ve čtvrtek Babišovi předali text své výzvy. Společný dopis adresovaný také Babišovi podepsaly téměř čtyři desítky ředitelů světových muzeí a galerií. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video