Lidé čekají ve frontě u budovy ČNB v centru Prahy, aby si mohli vyměnit...

Lidé čekají ve frontě u budovy ČNB v centru Prahy, aby si mohli vyměnit limitovanou sérii dvacetikorunových mincí, vydanou ke stoletému výročí samostatného Československa. (24. října 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

ČNB ukončila výměnu pamětních mincí. Celkem jich vydala 600 tisíc

  • 2
Česká národní banka po čtyřech dnech ukončila výměnu pamětních dvacetikorun a stokorunové bankovky ke 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska. Výměna začala ve středu a na pobočkách ČNB ji minulý týden doprovázely i několikahodinové fronty.

ČNB vyrazila emisi v množství 200 tisíc kusů od každého vzoru dvacetikorun s portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Do oběhu vyšlo celkem 600 tisíc mincí, a 200 tisíc stokorunových bankovek s takzvaným přítiskem, na němž je logo oslav výročí.

Loni 24. října vydala centrální banka ke 100. výročí vzniku Československa dvacetikorunové mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Jejich prodej na pobočkách centrální banky rovněž doprovázely několikahodinové fronty. ČNB tehdy ukončila výměnu 30. října.

KVÍZ: Koruna slaví sto let. Kolik máme bankovek a kterých je nejvíc?

Dvacetikorunové mince bude možné získat ještě později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše. 

Kolem poloviny letošního roku budou tyto sady k dostání v běžné kvalitě a již v prvním čtvrtletí roku 2019 ve špičkové kvalitě. Sady mincí ve špičkové kvalitě bude prodávat jejich výrobce Česká mincovna, sady mincí v běžné kvalitě budou distribuovány prostřednictvím smluvních partnerů ČNB pro prodej sběratelského materiálu.

,