Zraněný český turista je po operaci

  • 4
Český turista, který v neděli spadl v Západních Tatrách 150 metrů do údolí, je už po operaci. Ošetřující lékař z nemocnice v Popradu iDNES řekl, že pacientův stav je stabilizovaný, muž komunikuje s okolím. Má zlomenou nohu a různé zhmožděniny, žádné zranění však neohrožuje jeho život.

Třiatřicetiletý turista při vysokohorské túře na hoře Ostrý Roháč uklouzl na zledovatělém povrchu a padal skoro 200 metrů do údolí.  "Měl otevřenou zlomeninu nad kotníkem, rozbil si hlavu, vykloubil rameno a utrpěl pohmožděniny," řekl ČTK Náčelník Horské záchranné služby Západní Tatry Eduard Dzuroška.

Turista a tři jeho kolegové se vydali cestou, která je od 1. listopadu do 15. června kvůli počasí uzavřena.

Dzuroška připustil, že čeští turisté měli dobrou výbavu. "Ale ani to nezabránilo úrazu," dodal.

Záchranných prací se podle něj zúčastnilo 15 lidí. Turista měl štěstí, že záchranáři byli shodou okolností nedaleko. Problém jim dělal pouze silný vítr, který bránil, aby se ke zraněnému mohl spustit lékař z vrtulníku. Nakonec ale muže úspěšně naložili a dopravili do popradské nemocnice.

Šéf Horské služby varoval, že by lidé neměli porušovat sezonní uzavření vysokohorských chodníků, protože při nehodě jim hrozí, že budou muset uhradit veškeré náklady spojené se záchrannými pracemi - jako čtyřem českým turistům v Západních Tatrách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video