Zimbabwe je ve varu, zatkli vůdce opozice

  • 20
Krátce před zahájením týdne akcí proti režimu prezidenta Roberta Mugabeho, který naplánovala opozice, byl v pondělí zatčen její vůdce Morgan Tsvangirai. Podle agentury Reuters byl předseda Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) zadržen ve svém domě a dopraven na hlavní policejní stanici v metropoli.

Tsvangirai byl podle představitelů opozice obviněn z plánování nepovolených demonstrací. MDC prohlásila, že na plánech pětidenních protestů proti Mugabeho režimu zatčení jejího předsedy nic nemění, přestože vláda pohrozila, že tvrdě zakročí proti tomu, co nazvala nezákonným pokusem o vyprovokování státního převratu.

Nejvyšší soud demonstrace, stávky a pochody už v sobotu zakázal s odůvodněním, že jejich cílem je svržení legálně zvoleného prezidenta a vlády.

Vláda opakovaně obviňuje bývalou koloniální mocnost Velkou Británii, že financuje Hnutí pro demokratickou změnu a opozicí podporované odbory, aby svrhly prezidenta Mugabeho. "Nedopustíme, abychom byli znovu kolonizováni," prohlásil v rozhlase ministr obrany Sydney Sekemarai.

V ulicích Harare od neděle hlídkují obrněná vojenská vozidla, policie má nejvyšší pohotovost. Vládní vozidla rozhazují letáky, v nichž vláda vyzývá občany, aby se k protestům opozice nepřipojili, aby řekli "ne" masovým protestům, "aby dělníci mohli pracovat, děti chodit do školy, obchody mohly zůstat otevřeny a aby nenaletěli britským loutkám".

Je to poprvé, co Mugabeho režim sáhl k takové politické agitaci. Většina rozhazovaných letáků však zůstává ležet bez povšimnutí na ulicích. Podle znalců zimbabwských poměrů čelí Mugabe největší hrozbě, která jeho režim od roku 1987 potkala.

Zimbabwe je dnes v katastrofální hospodářské situaci. Inflace se pohybuje kolem 270 procent, bez práce je přes 60 procent lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video