Zemřela nejstarší obyvatelka Evropy. Italce Marii Giuseppě Robucciové bylo 116...

Zemřela nejstarší obyvatelka Evropy. Italce Marii Giuseppě Robucciové bylo 116 let a 90 dní. | foto: Profimedia.cz

V Itálii zemřela nejstarší Evropanka. Babičce Peppě bylo 116 let

  • 1
Ve věku 116 let v úterý brzy ráno na jihu Itálie zemřela nejstarší Evropanka Giuseppina Robucciová, kterou všichni znali jako babičku Peppu. Informovala o tom agentura ANSA. Kromě pěti dětí měla také devět vnoučat a šestnáct pravnoučat.

Robucciová se narodila 20. března 1903, a zažila tedy obě světové války. Se svým manželem provozovala ve svém rodišti po dlouhá let místní bar. Na svět přivedla pět dětí. Měla devět vnoučat a šestnáct pravnoučat.

Zemřela ve svém rodném domě ve městečku Poggio Imperiale v jihoitalském regionu Apulie. Rodina ji sem převezla před zhruba deseti dny, kdy se její zdravotní stav zhoršil. 

Předtím nejstarší Evropanka žila v domácnosti jedné ze svých dvou dcer v nedalekém městečku Apricena.

„Jsme zarmouceni. Ale zároveň i poctěni, že to byla naše spoluobčanka,“ řekl starosta města Poggio Imperiale Alfonso D’Aloisio. V roce 2012 zde babička Peppa získala titul čestné starostky.

Před Robucciovou byla nejstarší Italkou Emma Moranová, která zemřela v dubnu 2017 ve věku 117 let. Ta byla dlouho nejstarším člověkem světa a při svých posledních narozeninách popsala, za co vděčí své dlouhověkosti. Po celý život prý jedla každý den tři vejce. Skutečným krokem k dlouhému životu však podle ní byl moment, kdy v roce 1938 opustila svého tyranského manžela. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Itálie, Apulie

Video