Zemětřesení vyděsilo indonéský ostrov

  • 14
Silné zemětřesení zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi. Otřesy o síle 6,2 stupně Richtera zabily jednoho člověka, další je těžce zraněný. Vypukla panika, lidé prchali z domů v obavách před blížící se tsunami. Otřesy pocítili i v Acehu, který před měsícem vlny zničily.

Země se začala třást kolem třetí hodiny ráno místního času, v neděli večer středoevropského.

"Ze západu ostrova máme zprávy o jednom mrtvém a jednom těžce zraněném. V Palu, hlavním městě ostrova, zničilo zemětřesní několik obchodů," řekl policejní komisař Victor Batara.

Po ostrově se ihned rozšířila panika. Lidé se báli, že na cestě k pobřeží je tsunami. Ve strachu utíkali i z místní nemocnice, mnozí z nich si nesli kapačky a další lékařské vybavení. Do ulic musela vyrazit policie, která lidi uklidňovala.

"Jsou znepokojeni obrázky z Acehu. Báli se, že k nám míří tsunami. Říkali jsme jim, že zemětřesení mělo epicentrum pod zemí, pravděpodobnost tsunami je proto velmi malá," řekl starosta Palu Mailidin Labalo.

Podle místních přišlo po hlavní fázi zemětřesení ještě několik následných otřesů. Indonéská média uvedla, že v Palu bylo uzavřeno poničené letiště.

Zemětřesení a následné tsunami, které na konci loňského roku postihly jihovýchodní Asii, zabily přes 225 tisíc lidí. Nejvíc, přes 166 tisíc, zemřelo právě v Indonésii. -  více zde

Strach měli i v Turecku
Jiné zemětřesní vystrašilo v noci lidi i na jiném místě planety. Otřesy zasáhly jižní pobřeží Turecka. Místní seismologové naměřili 5,5 stupně Richterovy stupnice, američtí odborníci říkají, že otřesy měly sílu dokonce 6,1 stupně.

Epicentrum zemětřesení, které se ozvalo krátce po půlnoci, bylo ve Středozemním moři. Během hodiny pak následovaly ještě čtyři menší následné otřesy.

"Nemáme žádné mrtvé ani zraněné. Lidé vybíhali ve strachu ven z domů, aby byli v bezpečí," řekl turecké mutaci CNN starosta nejvíce zasaženého města Kas Halil Kocaer.

Obchodníci v Palu, hlavním městě ostrova Sulawesi, kontrolují škody, které na jejich obchůdcích způsobilo zemětřesení. (24. ledna 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video