S evakuací lidí pomáhalo tisíc vojáků a policistů. Ilustrační foto.

S evakuací lidí pomáhalo tisíc vojáků a policistů. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Zemětřesení v Číně vyhnalo z domovů 400 tisíc lidí

  • 0
Zemětřesení, která od čtvrtka sužují jihozápadní Čínu, vyhnala z domovů přes 400 tisíc lidí. Jedna padesátiletá žena zemřela. Ze 325 zraněných je 24 lidí ve vážném stavu. Přes 18 tisíc domů otřesy zcela zničily a dalších 75 tisíc je poškozeno.

První otřesy se v zasažené provincii jihozápadní provincii Jün-nan ozvaly ve čtvrtek ve 13:19 středoevropského času a dosáhly šestého stupně Richterovy škály. Od té doby přišlo ještě osm otřesů, poslední o síle 5,2 stupňů Richterovy škály.

Jediná dosavadní oběť zemětřesení je podle serveru China.org padesátiletá žena, kterou zasypaly trosky zříceného domu. Záchranářům se podařilo ji vyprostit, ale žena, která ztratila mnoho krve, v nemocnici zemřela.

Postiženým pomáhá v oblasti tisíc vojáků a policistů. Dalších 300 je vyčleněno v okolí, aby pomohli najít místo k přespání lidem, kteří přišli o přístřeší. Čínská vláda už do oblasti dopravila 4 500 stanů a tisíce dek.

Celkem muselo podle serveru China.org opustit domov přes 400 tisíc lidí. Zemětřesení celkem ovlivnilo život asi 1,2 milionu lidí a způsobilo škody za 366 milionů dolarů (6,7 miliard korun).

Čínská média a veřejnost sledují informace o zemětřeseních bedlivě zejména od loňského května. Při ničivém zemětřesení v jihočínské provincii S-čchuan tehdy zahynulo okolo 80 tisíc lidí včetně 5 335 školáků. - čtěte Čína si připomněla rok od ničivého zemětřesení na jihu země


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video