Po zemětřesení na Tchaj-wanu se pohřešují desítky lidí, zranění jsou i Češi

  • 18
Mezi více než dvěma sty zraněnými po úterním zemětřesení na Tchaj-wanu jsou i dva Češi. Jejich zranění jsou lehká, hospitalizace podle lékařů nebyla nutná. Oba jsou v kontaktu se svými příbuznými. Muž a žena bydleli v jednom z hotelů ve městě Chua-lien, které otřesy poškodily.

O zdravotním stavu Čechů informoval Český rozhlas Radiožurnál, který hovořil se zástupcem české Ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji Václavem Jílkem.

„Mezi zraněnými jsou dva občané České republiky, kteří byli ošetřeni ve vojenské nemocnici v Chua-lienu,“ řekl Jílek. „Podle vyjádření lékařů se jednalo o lehká zranění, která nevyžadovala hospitalizaci,“ doplnil. České zastoupení na Tchaj-wanu nemá podle něj informace o tom, že by mezi zraněnými či pohřešovanými byli další Češi.

Pracovníci českého zastoupení jsou se zraněnými v kontaktu, oba během dneška přijeli do tchajwanské metropole Tchaj-pej. „Zařídili jsme ubytování v hotelu a nyní odpočívají,“ sdělil Jílek.

Češi podle Jílka bydleli v Chua-lienu v hotelu, který se částečně zřítil. „Byli za pomoci záchranářských týmů vyproštěni a byla jim poskytnuta lékařská pomoc v blízké nemocnici,“ uvedl.

Zemětřesení o síle 6,4 postihlo Tchaj-wan v úterý. Ohnisko otřesů bylo 22 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru. Ve městě se zřítilo několik budov včetně hotelů Marshal a Beautiful Life či vojenské nemocnice (více v článku Ve městě Chua-lien se zřítil hotel). Některé budovy se naklánějí nad zemí v úhlu 40 stupňů.

Zemětřesení si vyžádalo šest obětí na životech a 258 zraněných, dalších 72 lidí se pohřešuje, informovali místní hasiči. Původní odhady uváděly až 150 pohřešovaných. Papež František uvedl, že se modlí za mrtvé a zraněné. 

Ostrov mohou zasáhnout následné otřesy

Postižené město ve středu navštívila prezidentka Cchaj Jing-wen. Pomoc ostrovu nabídla pevninská Čína. Čínský Úřad pro záležitosti Tchaj-wanu oznámil, že je Peking „ochoten vyslat záchranný tým na Tchaj-wan“.

Úřady varovaly, že v průběhu následujících dvou týdnů mohou ostrov zasáhnout následné otřesy o síle nejméně 5,0. Menší otřesy děsily obyvatele postižené oblasti po celý dnešní den a mnozí lidé si kvůli nim netroufli vrátit se do svých domovů.

O zemětřesení na svém webu informuje také české ministerstvo zahraničí. „Doporučujeme všem před případnou cestou do Chua-lienu ověřit si aktuální podmínky a dbát pokynů složek záchranného systému,“ uvádí.

Kvůli otřesům musela být uzavřena dálnice vedoucí kolem Chua-lienu a používat se nesmí most v tomto městě na východním pobřeží Tchaj-wanu. Ulice města jsou propadlé, bez vody zůstává kolem 40 000 budov a asi 1900 bez elektrické energie. Školy a kanceláře zůstaly v důsledku katastrofy zavřené.

Tchaj-wan často postihují zemětřesení, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí velmi malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6, které připravily o život 2 400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 000 budov.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video