Sesuv půdy po záplavách

Sesuv půdy po záplavách. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Záplavy a sesuvy půdy zabily v Indii stovky lidí

  • 1
Sesuvy půdy způsobené monzunovými dešti a následnými záplavami zabily na západě Indie nejméně 418 lidí. Zasažený je stát Maharaštra a město Bombaj. Počet obětí ještě nemusí být konečný.

"Přes polovinu mrtvých je v Bombaji. Čísla ještě mohou růst, stále zjišťujeme podrobnosti," řekl jeden ze záchranářů.

Policie sdělila, že se snaží dostat k asi stovce mrtvých, kteří by měli být pod vrstvou bahna ve vesnici asi 150 kilometrů jižně od Bombaje. Bahno tam zavalilo přes třicet domů.

Deště jsou nejhorší za poslední desetiletí. Jen v oblasti severně od Bombaje napadlo během jednoho dne 94 centimetrů vody. Předpověď počasí navíc předpokládá, že pršet bude ještě nejméně dva dny. Do oblasti byla na pomoc povolána armáda.

Tři dny trvající silné monzunové deště uvrhly indickou finanční metropoli do chaosu. Ve městě s patnácti miliony obyvateli narušily železniční, silniční i leteckou dopravu. V Bombaji prakticky nefungují telefony, školy jsou zavřené.

Monzunové deště, jejichž sezona trvá od června do září, postihují Indii každý rok. Následné záplavy a sesuvy bahna si také pravidelně vybírají oběti na životech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video