Světová zdravotnická organizace vyhlásila globální pandemii koronaviru

  • 751
Světová zdravotnická organizace (WHO) nazvala šíření koronaviru globální pandemií. V Ženevě to prohlásil její šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO dosud pro nákazu termín pandemie, který označuje epidemii globálního rozměru, nepoužívala.

„Máme hluboké obavy jak z alarmující úrovně šíření a vážnosti (nákazy), tak ze znepokojující úrovně nicnedělání. Vyhodnotili jsme proto, že COVID-19 může být charakterizován jako pandemie,“ řekl Ghebreyesus. COVID-19 je označení pro nemoc, kterou koronavirus způsobuje. 

Koordinátor krizové pomoci z WHO Michael Ryan podle Reuters řekl, že použití termínu pandemie je popisem aktuální situace a nijak nemění to, co organizace proti šíření nákazy už nyní dělá. Dodal, že tvrdě postižené země Írán a Itálie jsou nyní hlavní frontou tažení proti koronaviru. Rovněž varoval, že v podobné situaci se mohou velmi brzy ocitnout také další státy.

Tedros řekl, že některé země ukázaly schopnost zvládnout nákazu. Jiné však zkritizoval za nedostatečnou rychlost a odhodlanost v boji s koronavirem. „Některé země bojují s nedostatečnou kapacitou. Některé země se potýkají s nedostatkem zdrojů. Některé země se potýkají s nedostatkem odhodlání,“ prohlásil.

„Všechny země stále mohou změnit průběh této pandemie,“ řekl šéf WHO s odkazem na Čínu a Jižní Koreu, kde případy nákazy významně poklesly. Dodal, že 81 zemí nemá žádné potvrzené případy a 57 zemí má 10 a méně případů.

Podle definice WHO je pandemie charakterizována šířením pandemického viru v komunitách v alespoň 2 zemích jednoho WHO regionu a alespoň v jedné zemi z dalšího WHO regionu. Důležité tedy primárně není množství nakažených, ale jejich geografická lokace.

Současně platí, že přenos nemůže být jen případem takzvané cestovatelské anamnézy. Při rozhodování o vyhlášení pandemie se tedy neberou v potaz případy lidí, kteří se nakazili v zahraničí, a lidí, kteří se nakazili od těchto cestovatelů. Musí vzniknout druhá vlna nákazy mezi jednotlivými členy komunity, píše Guardian.

„Pandemie je situace, ve které je důvod si myslet, že nemoci bude vystaven celý svět a část lidí se jí potenciálně nakazí,“ řekl koordinátor krizové pomoci WHO Mike Ryan pro CNN

Koronavirus se objevil už na všech obydlených kontinentech. Nejvíce případů nákazy je v Asii, kde propukla, a v Evropě. Celosvětově se koronavirem nakazilo přes 120 000 lidí, z nichž více než 4 000 lidí infekci podlehlo.

Naposledy WHO vyhlásila pandemii v roce 2009 během celosvětové nákazy prasečí chřipkou. Rozhodnutí však bylo kritizována jako zbytečná panika. Ani SARS ani MERS nebyly považovány za pandemii, ačkoliv např. SARS zasáhl 26 zemí, podotýká server The Verge. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video