Výzkum: Nejlépe čtou mapy gayové

  • 25
Homosexuální muži čtou nejlépe v mapách. Přišli na to britští vědci. Podle nich gayové v tomto směru mají kladné vlastnosti obou pohlaví, kombinují tedy to nejlepší od mužů i od žen. Naopak lesbické ženy se při čtení map chovají jako jiné ženy, uvádí server rp-online.

Výzkumu britských vědců se účastnilo osmdesát heterosexuálních i homosexuální mužů a žen. Tým kolem psychobiologa Kvazího Rahmana výsledky bádání zveřejnil v odborném časopise Behavioral Neuroscience.

"Zkoumaní" jedinci si museli během jedné minuty zapamatovat podle mapy čtyři různé cesty a posléze je popsat. Heterosexuální muži se orientovali převážně podle vzdáleností a světových stran. Ženy si naopak cesty pamatovaly podle důležitých bodů a staveb, například kostelů.

Homosexuální muži používali při své orientaci v mapě oba tyto způsoby, uvádí rp-online. Lesbické ženy si počínaly stejně jako jejich heterosexuální kolegyně.

Potvrdily se tak závěry jedné z předchozích studií, podle níž se homosexuální a heterosexuální ženy prakticky vůbec neliší v poznávacích schopnostech.

"Homosexuální muži a ženy se zřejmě vyvíjejí odlišně," tvrdí Rahman. U mužů - homosexuálů - jsou spolu úzce propojeny faktory, které ovlivňují sexuální orientaci a kognitivní schopnosti. U lesbických žen se ale tyto vlastnosti utvářejí nezávisle na sobě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video