ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Peltán, MAFRA

Jedno roztrhané zvíře a dost. Bavorsko usnadní odstřel vlků, ochránci se bouří

  • 18
Bavorsko od května výrazně usnadní odstřel zákonem chráněných vlků, kteří napadnou chovy zvířat. Bavorský premiér Markus Söder minulý týden řekl, že odlov bude vycházet ze zásady „jedno roztrhané zvíře a dost“. Bavorské nařízení je považováno za kontroverzní, ostře proti němu vystupují ochránci přírody, vyloučeny tak nejsou žaloby. S tím ale Söder počítá.

Rozvolnění podmínek pro odstřel je reakcí na četnější útoky vlků v poslední době. Söder minulý týden ve středu navštívil obec Oberaudorf v Předalpí na jihu Bavorska, kde si místní na řádění vlků stěžují. Podle premiéra vlci do zemědělské krajiny nepatří a stávající opatření v podobě plotů a hrazení jsou nedostatečná, proto je třeba přistoupit k regulaci těchto šelem.

„Nyní bude možné vlky lovit v celém regionu,“ řekl Söder o novém opatření. To vychází, jak Söder řekl, ze zásady jednou a dost. Jakmile vlk v některé oblasti zabije hospodářské zvíře, bude ho možné rychle odstřelit. Lovci navíc nebudou muset pátrat po konkrétním vlku, který za roztrháním zvířete strojí. V minulosti přitom bylo běžné, že vlka lovci hledali i podle rozboru DNA.

Vlkům se v Česku líbí, přibývá míst, kde se vyskytují. Podívejte se, kde

Zdlouhavost současného postupu Söder kritizoval, protože podle něj není možné čekat pět či šest týdnů na posudek o tom, který vlk je ten špatný. „To je mimo realitu a veškerou praxi. Jednou jsme měli případ, kdy ten vlk nakonec nebyl u nás. Tuším, že byl přejet v Česku,“ řekl. „Musíme jednat rychle a důsledně,“ dodal o odstřelu vlků.

Söder odkazem na Česko zmínil případ z loňského roku, kdy se mezi správou a ochránci vedly soudní spory o odstřel jednoho vlka v Horním Bavorsku. Později se ale ukázalo, že hledaný vlk je dávno mrtvý, neboť ho v Česku srazilo auto.

Spolkový úřad pro ochranu přírody (BfN) loni v listopadu ve výroční zprávě oznámil, že populace vlků se v Německu rozrůstá. Úřady v období let 2021 a 2022 evidovaly celkem 161 smeček, v nichž žije nejméně 1175 jedinců. Zvyšuje se i počet případů, kdy vlci napadají hospodářská zvířata. Podle dostupné bilance bylo v roce 2021 zaznamenáno 975 takových útoků, při kterých uhynulo, případně bylo zraněno 3374 hospodářských zvířat, především ovcí či koz. O rok dříve to bylo 942 útoků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video