Jak bychom si to mohly nechat ujít? ptají se nechápavě indické fotbalové fanynky. Ilustrační foto.

Jak bychom si to mohly nechat ujít? ptají se nechápavě indické fotbalové fanynky. Ilustrační foto. | foto: Dylan Martinez, Reuters

Ves v Indii zažívá vzpouru žen. Kvůli fotbalu

  • 4
Ty ženy dočista zešílely, kroutí hlavou jejich zoufalí manželé a otcové. Odmítají vařit, kašlou na děti, nejeví zájem o školu ani o postel. Veškerý jejich zájem a energii pohlcují Ronaldinho, Ronaldo, Henry či Beckham, kteří se prohánějí po německých trávnících a perou se o světový primát.

Možná kdyby se něco podobného dělo v nějaké zemi fotbalu zaslíbené, třeba v Itálii nebo v Argentině, tak by se člověk až tak nedivil. Ty "šílené" ženy však pocházejí z chudé a odlehlé vesnice v indickém Biháru!

Ženy a dívky z Barauní dokážou být vzhůru celou noc a zírat na televizní obrazovku, kde jejich miláčkové předvádějí kouzla s "kulatým nesmyslem". Jedí fotbal, pijí fotbal, dýchají fotbalem.

A jejich udření muži ničemu nerozumějí, mají pocit, že se zčistajasna ocitli uprostřed líté vzpoury žen. Až tak dokáže hnout světem magický fotbal!

"Jak bychom si to mohly nechat ujít? Vždyť máme možnost nejlepší fotbalisty vidět jen jednou za čtyři roky," vysvětlovala Mausam Kumáríová v internetovém vydání britské televizní stanice BBC. Sama fandí Německu, jeho zápasy prostě vidět musí!

Mají i vlastní tým
Jedno se dívkám z Barauní upřít nedá: nespokojují se jen s okukováním fotbalových hvězd v televizi, jsou do hry tak poblázněné, že se míči věnují i aktivně. Daly dohromady vlastní fotbalovou jedenáctku a nevedou si vůbec špatně ani na celoindické úrovni.

V obří zemi, kde fotbal zdaleka není nejoblíbenějším sportem, to zní skoro jako zázrak. A to není všechno. Před čtyřmi roky se malý vesnický klub dokonce stal indickým šampionem.

Tři dívky z Barauní se probojovaly až do ženského národního týmu. A sedm dalších kope v řadách mužstva svazového státu Bihár.

Barauní je vesnice fotbalu zaslíbená – pro ženy určitě. Zajímavé je, že tamní muži o klání v kopané zdaleka takový zájem nejeví. Možná jsou na úspěchy svých něžnějších protějšků ve skrytu duše trochu hrdí, navenek se však tváří nerudně. Daleko raději by nejspíš měli teplou večeři.

Anu Kumáríová se nedávno s národním mužstvem podívala až do Malajsie a do Číny. Její jmenovkyně Mausam sebevědomě tvrdila: "Kdyby dívky z Barauní měly lepší podmínky k tréninku, porazily by každý ženský tým na světě."

Jak je možné, že tyhle vesnické dívky v kopané tak excelují? "Jsou disciplinované, dávají do hry srdce. Zdejší kluci také zkoušejí fotbal, ale jsou nesoustředění a dlouho u toho nevydrží," tvrdil jejich trenér.

Vesnické jedenáctce, jejíž věhlas roste, začínají pomáhat i místní úřady. Teď už jde jen o to, aby ženy z Barauní získaly na svou stranu i své otce a manžely.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video