Diskuze

Vegetariáni jsou méně ohroženi rakovinou

Lidé jejichž strava je hodně masitá, jsou vystaveni více než trojnásobnému nebezpečí postižení rakovinou jícnu a dvojnásobnému nebezpečí onemocnění rakovinou žaludku než ostatní, zjistili američtí vědci. Tuto nepochybně ne zcela neočekávanou informaci obsahuje zpráva o výsledcích výzkumů, které spojují vznik rakoviny s požíváním masa, zejména "červeného", jako je hovězí. Nejčastěji je spojováno onemocnění rakovinou tlustého střeva s dietou s vysokým obsahem masa.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kosta

25. 12. 2001 21:10
Pravda
To, že lidé kteří nekonzumují maso v tak velké míře, mají menší zdravotní problémy je pravda (a netýká se to jen rakoviny). Ale závěry těchto statistik je nutné brát s rezervou. Ono často záleží na úhlu pohledu. Kdyby někdo udělal výzkum, může např. dojít k závěru, že nejčastěji při dopravní nehodě zahyne řidič v červeném voze. To může být statisticky pravda, ale příčina může být v něčem jiném. Například, že červenou barvou jsou často nastříkána sportovně laděná auta, s kterými jezdí řidiči na silnicích podstatně riskantněji. Vše se musí posoudit z více hledisek. Třeba jaký životní styl mají zkoumané osoby, kde pracují, kde bydlí atd. Pořád si myslím, že je lepší sníst 10 kg masa, než jedno jablko z Černobylu.
0 0
možnosti

Juras

30. 12. 2001 22:40
Re: Pravda
Napsal jste to velmi názorně. Zbývá už jen dodat na adresu jakýchkoliv interpretů statistik - od škodlivosti kouření až po "výzkum příčin nemocí" jako je tento - interpretace statistik jsou velmi často lživé. A ani nemohou být pravdivé, protože ke statistice se sahá v okamžiku, kdy nemáme hlubší znalosti o zkoumaném jevu. A stejně jako ve Vašem příkladu jsou obliba červených vozů a nehodovost pouze nezávislé důsledky agresivní povahy řidičů, můžou být třeba kuřáctví s rakovinou pouze nezávislé důsledky olizování neumytých prstů (což kuřáci dělají častěji než nekuřáci, protože většina lidí si před jídlem umývá ruce, ale kuřáci před kouřením většinou ne). Nenechme se mást přesvědčivými statistikami. Lépe řečeno jejich lživými interpretacemi.
0 0
možnosti

Honza

21. 12. 2001 11:23
Uplna blbost
Skoro cela mongolska populace ma jako zakladni potravinu maso - Mongolsko ma jednu z nejvetsich spotreb masa na obyvatele. A uvedene druhy rakoviny se tam prakticky nevyskytuji. Take v Argentine existuji pomerne velke skupiny obyvatelstva, ktere maji vysokou spotrebu hoveziho masa. Tyto skupiny obyvatelstva maji naopak mnohem nizsi vyskyt rakoviny nez ostatni argentinska populace.
0 0
možnosti

Juras

21. 12. 2001 8:22
Vskutku neprůstřelný důkaz
Statistický vzorek 697 osob je dostatečným důvodem pro tvrzení titulku článku "Vegetariáni jsou méně ohroženi rakovinou", jen co je pravda. Přestaňte oblbovat lidi. Ono by však nebylo tak přitažlivé pravdivé tvrzení "Výsledkem výzkumu je hypotéza, že Vegetariáni jsou méně ohroženi rakovinou". Zato by však stoupla důvěryhodnost novin.
0 0
možnosti