Vedení po šéfovi al-Káidy bin Ládinovi dočasně převzal al-Adel

Vedení po šéfovi al-Káidy bin Ládinovi dočasně převzal al-Adel | foto: AP

Vedení al-Káidy převzal „Meč spravedlivého“, zabiják Sovětů i Američanů

  • 76
Dočasným vůdcem al-Káidy se po smrti bin Ládina stal Egypťan Sajf al-Adíl. Informovala o tom americká stanice CNN. Bojovník al-Adíl dlouho působil ve vedení organizace a časopis Forbes ho loni zmínil mezi lidmi, jejichž jméno je třeba si zapamatovat pro rok 2011.

Někdejší egyptský voják, jehož jméno znamená "Meč spravedlivého", bývá považován za jednoho z nejnebezpečnějších operativců sítě. Pravděpodobně patří ke strůjcům atentátů na americká velvyslanectví v Tanzanii a Keni v roce 1998, při nichž zahynulo 200 lidí.

Před necelými šesti lety Adíl vypracoval "manuál bojovníka". Soukmenovcům v něm radil, jak co nejefektivněji provádět drobné útoky.

Server The International News tvrdí, že Adíl neschvaloval atentáty z 11. září 2001. Považoval je prý za příliš provokativní akci, která vyvolá ničivou reakci Američanů. CNN ale připomíná jeho výrok, který o pochybnostech nevypovídá - prohlásil, že cílem útoků v amerických městech bylo "udeřit do hlavy hada v jeho domácím prostředí, a zlomit tak jeho aroganci".

Sajf al-Adíl

Muslim egyptského původu se narodil v dubnu 1960 (nebo 1963). Užívá také jména Muhammad Makkaví a Ibráhím Madaní. V minulosti byl členem egyptské armádní jednotky, v níž sloužili muslimští fundamentalisté a která roku 1981 spáchala atentát na prezidenta Anvara Sadata.

Ádil roku 1988 z Egypta uprchl do Afghánistánu a tam se připojil k boji proti sovětským jednotkám, jehož se účastnil také bin Ládin. Později pracoval jako instruktor ve výcvikových táborech al-Káidy v Afghánistánu a Somálsku. Postupně stoupal v hierarchii teroristické organizace.

O tom, že al-Adíl převzal po nedávno zemřelém Usámovi bin Ládinovi vedení al-Káidy, informoval Númán bin Úmán, který pracuje pro britské protiteroristické středisko Quilliam a CNN ho označuje za svůj spolehlivý zdroj.

Bin Úmán kdysi působil v militantní Libyjské islámské bojové skupině (LIFG). Ta byla před lety napojena na al-Káidu, pak ale její ideologii odmítla a odpojila se

Podle bin Úmána káidisté dočasně zvolili al-Adíla, protože po smrti bin Ládina začali být trochu nervózní, jakým směrem se bude al-Káida dál vyvíjet. Usáma skonal začátkem května při útoku amerického komanda v Pákistánu (více zde).

Zvolení al-Adíla se nekonalo podle tradičních pravidel, kdy nového vůdce volí nejvyšší představitelé na jednom místě. Shromáždit vedení organizace by v současnosti mohlo al-Káidu ohrozit. Al-Adíla proto zvolilo šest vůdců několika odnoží na pákistánsko-afghánské hranici.

Předpokládaným nástupcem arciteroristy je dlouhodobě Ajmán al-Zavahrí. Dočasně zvolený al-Adíl má podle bin Úmána  zabránit tomu, že by militantní bojovníci z Jemenu a Saúdské Arábie mezitím zvolili někoho jiného.

Mnozí členové al-Káidy z Arabského poloostrova ale prý zřejmě nebudou souhlasit s Egypťanem ve svém čele. Bin Ládin pocházel z pohádkově bohaté saúdskoarabské rodiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video